Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende binnenvaart

Vrijbuiter gaat voor ander traject in electrificering

De Vrijbuiter slaat andere weg in met electrificeren van de aandrijving. De afgelopen weken werd door de bemanning van de Vrijbuiter als het manoeuvreren door een gigantische storm ervaren. Het elektrificeren van het schip geeft technische uitdagingen die het project ongelofelijk vertraagd hebben. Inmiddels is er een oplossingsrichting gevonden en zijn ze genoodzaakt een grote verandering aan de aandrijving en project management te doen.

Het was de bedoeling dat één van de twee motoren die worden ingebouwd stroom krijgt van Lithium batterijen, en de andere op zoutbatterijen zou gaan draaien. Helaas blijkt de certificering van de controle apparatuur daarvoor niet op tijd te regelen. En alles moet wel volgens ESTRIN gecertificeerd zijn. Daarom wordt er nu gekozen om eerst het systeem op lithium te installeren en in het najaar de zoutbatterijen en de motor daarvoor. Die zouden al gefaseerd geïnstalleerd worden, en dat kan ook in het project- en subsidieplan.

De Vrijbuiter is inmiddels naar Leiden gesleept en daar zal in samenwerking met Stallinga scheepswerf, Tom’s TD en het Uitvindergilde (Jeroen) plaatsvinden om tegen alle tijdsdruk in de Vrijbuiter weer te laten varen. Ze gaan een ander systeem inbouwen en hopen daarmee begin juni klaar te zijn. De planning is nu om als maiden trip naar Oerol te gaan. Op de lithium batterijen en een 45 KW motor wordt verwacht een vaartijd van 4 – 5 uur te kunnen halen. Een tweede motor zou bij situaties als harde wind en lager wal nodig zijn. Naast zonnepanelen en twee windmolens is er voorlopig nog een generator van 15 KVA aan boord, hoewel de bemanning deze liever niet wil gebruiken. Wanneer alles uiteindelijk naar wens is geïnstalleerd zal deze ook van boord kunnen.

Dit is op dit moment de beste keuze om door te gaan met de verduurzaming van de Vrijbuiter, ondanks dat er de aankomende maanden geen inkomsten zijn. Wiebe en Suzanne en hun bemanning richten de kop van het schip op een groene toekomst omdat ze duurzaamheid essentieel vinden.

Dit houdt in dat alle tochten tot en met Mei gecanceld worden. De bemanning is verdrietig dit te moeten melden en ze hopen zo veel mogelijk mensen snel weer aan boord te kunnen ontvangen.