Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Zeilschip Tres Hombres levert 12 ton biologische Trinitario cacaobonen af in Amsterdam

Zeilschip Tres Hombres ligt weer voor anker bij Chocolatemakers in Amsterdam. De bemanning heeft een lange maar voorspoedige reis van bijna 6 maanden achter de rug. In het ruim ligt dit keer maar liefst 12 ton biologische Trinitario cacaobonen. Chantal Engelen van Peas of Me is deze week aan de slag bij de Chocolatemakers. Dit heeft alles te maken met de aankomst van de emissievrije cacao. Gisteren was ze aanwezig bij de viering van de aankomst van de Tres Hombres in het westelijk havengebied van Amsterdam.

Chantal: “Dat je zo in verbinding kunt zijn met een product, van boon tot aan het eindproduct, dat is zo mooi. Ik ken geen ander bedrijf die dat op deze manier doet. Heel bijzonder ook om te zien hoe de bonen op deze bijzondere manier bij de fabriek arriveerden. Het heeft me ook wel getriggerd om misschien zelf volgend jaar met het schip mee te gaan”, vertelt ze terwijl ze stond bij de lijn waar de repen gegoten worden.

Grotendeels vrouwelijke bemanning
Ze vertelt dat de bemanning van de Tres Hombres, inclusief de kapitein, voornamelijk uit vrouwen bestaat. “Dat is niet altijd zo, maar toevallig waren het op deze vaart bijna alleen maar vrouwen. Ze werken veel met vrijwilligers die mee gaan. Zij hebben gisteren de 70 kilo zware zakken uit de buik van het schip gehaald. Dat is natuurlijk mega zwaar werk en dit was dus erg indrukwekkend om te zien.”

Nieuwe bestemming voor de reststromen
De cacao wordt in de fabriek in Amsterdam CO2 neutraal verwerkt tot chocolade waarbij smaak en kwaliteit de grootste drijfveer zijn tot het perfectioneren van het productieproces. Chantal: “De reststromen van de cacao krijgen weer een nieuwe bestemming in bijvoorbeeld lippenbalsem en de cacaodoppen belanden in mijn favoriete Yogi Choco thee.”

Lees het gehele artikel op de bron: Bio Journaal

Afbeelding: Links Chantal Engelen. Rechts een deel van de vrouwelijke bemanning in het ruim van het zeilschip.