Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Zeilschepen als alternatief voor het vervuilende vrachtverkeer op zee

Als alternatief voor het vervuilende vrachtvervoer over zee komen er steeds meer zeilschepen die goederen vervoeren. Scheepsbouwkundig ingenieur David Koel legt nu met zijn team de laatste hand aan zijn eigen vrachtschip met zeil. Woensdag vertrekken ze voor een eerste testvaart naar Portugal. David vertelt erover in Villa VdB.

Zestig ton koffie
David Koel bouwde met zijn team een zeilschip voor passagiers om tot vrachtschip. “Dat is relatief simpel. Je zoekt eerst een plek om de lading op te slaan. Daarvoor hebben we een ruimte helemaal leeg gesloopt en gekeken hoeveel volume we kwijt kunnen.”, vertelt Koel. “Je gaat zestig ton koffie erin plaatsen. Het gevaarlijkste scenario is eigenlijk wanneer het schip leeg is, omdat het dan wat hoger ligt en om kan slaan. Daarom hebben we opnieuw berekeningen moeten maken.”

Gloeiende kookplaat
Je kunt niet alles vervoeren in een zeilend vrachtschip. “De tocht is lang, dus je moet producten zoeken die lang bewaard kunnen blijven. Koffie is relatief al een duurder product, dus er is een marge om er een bedrag op te gooien voor zeilend vrachtverkeer. Voor suiker is dat bijvoorbeeld heel moeilijk. Dus je bent heel gelimiteerd in de producten die je mee kunt nemen.” De zeilende vrachtschepen kunnen ook nog niet dezelfde hoeveelheid vervoeren als normale vrachtschepen. “Ik ben een druppel op een gloeiende kookplaat”, zegt Koel. “Maar ik hoop wel innovatief te zijn. Je moet ergens beginnen. De elektrische auto is ook ergens begonnen.”

Woensdag 21 juni gaat Koel met zijn team de eerste echte tocht maken. Ze gaan 24 ton biologische wijn ophalen in Portugal. Aan het einde van het jaar gaan ze voor het eerst naar Colombia om een lading koffie op te halen.

Lees het gehele artikel met een 8 minuten audio interview met David Koel op de bron: NPO1

Afbeelding: de Ide Min aan de kade bij Kaap Kargo in Amsterdam, klaar voor vertrek, © WvD