Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Zeilende vrachtschepen maken een ware comeback

Varende vrachtschepen maken een ware comeback. De Japanse bulkcarrier MOL exploiteert een door de wind ondersteund schip. De Amerikaanse voedselgigant Cargill werkt samen met de Olympische zeiler Ben Ainslie om WindWings op zijn routes in te zetten. De Zweedse rederij Wallenius streeft ernaar dat Oceanbird de uitstoot met wel 90% vermindert. De Franse start-up Zephyr & Borée heeft de Canopée gebouwd, die dit jaar delen van de Ariane 6-raket van de European Space Agency zal vervoeren.

Christiaan de Beukelaer deed onderzoek naar de decarbonisatie van de scheepvaart. Tijdens zijn veldwerk aan boord van de zeilschoener Avontuur, een door de wind aangedreven vrachtschip, heb ik zelfs vijf maanden op zee vastgezeten – vanwege de pandemie, niet omdat de wind het liet afweten.

Net als elke andere sector moet de scheepvaartindustrie koolstofarm worden in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs, maar de uitstoot blijft toenemen. In 2018 heeft de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) als allereerste doel gesteld om de emissies van de scheepvaart tussen 2008 en 2050 te halveren.

Gelukkig zal de IMO in juli haar strategie herzien. Ik en vele anderen verwachten veel meer ambitie – omdat nul scheepvaartemissies in 2050 een noodzaak is om de 1.5 te behouden? grens geloofwaardig. Dat geeft ons minder dan drie decennia om een industrie op te ruimen waarvan de schepen gemiddeld 25 jaar meegaan. De tijdlijn voor 2050 verhult dat ons koolstofbudget waarschijnlijk veel sneller zal opraken, wat dringende actie vereist voor alle sectoren, inclusief de scheepvaart.

Lees het gehele zeer uitgebreide Engelse artikel op de bron: Maritiem Executive