Zeilen op een OPV? Kan, met Franse flair
Meestal zijn overheidsschepen, vooral als ze worden ingezet voor wetshandhaving, schijnbaar de laatsten als het gaat om brandstofefficiëntie. Zo niet in Frankrijk, waar een offshore patrouillevaartuig windzeilen combineert met andere energiebesparende en emissieverlagende verbeteringen.
Het Franse Directoraat-Generaal voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (DGAMPA) hakte eind 2024 de knoop door, en gaf het consortium SOCARENAM-MAURIC opdracht voor het ontwerp en de bouw van een offshore patrouillevaartuig (OPV) dat een hybride aandrijving met windzeilen krijgt.
Volgens de overheidsinstantie “maakt deze order deel uit van een dubbele strategische aanpak: het moderniseren van de vloot die is toegewijd aan het controle- en bewakingssysteem (DCS) en de toewijding aan het milieuvoorbeeld van DGAMPA-schepen.
Voorhoede
Het nieuwe patrouilleschip is uitgerust met een opblaasbaar WISAMO Wingsail van Michelin. Dat is een groot opblaasbaar zeil, dat aan een telescopische mast omhoog en omlaag kan worden gelaten. Het wordt gecombineerd met diesel-elektrische hybride aandrijving en IMO TIER III-conforme motoren. Samen moeten die het schip “in de voorhoede van de maritieme ecologische transitie te plaatsen,” volgens DGAMPA. WISAMO stelt in eigen filmpjes over deze zeilen dat ze hooguit 10% brandstofreductie geven, wat niettemin een significante bijdrage aan minder uitstoot is.
Zoals bij alle scheepsontwerpen is er geen wondermiddel om de efficiëntie te verhogen. Dit schip krijgt dan ook een rompontwerp dat geoptimaliseerd is door middel van computational fluid dynamics. Daarnaast wordt het schip uitgerust met verbeterde isolatie met geoptimaliseerd energiebeheer, fotovoltaïsche panelen en een actief trimcontrolesysteem.
Lange missies
Het 54 m lange OPV is ontworpen voor lange 12-daagse missies met een bemanning van 20 personen. Het zal worden uitgerust met twee lanceer- en herstelsystemen voor 6,5 m snelle semi-rigide opblaasbare boten die kunnen onderscheppen met een snelheid tot 35 knopen. Het ontwerp van het schip met een stalen romp en een aluminium bovenbouw hecht terecht veel belang aan zeewaardigheid en het comfort van de bemanning, door de integratie van een antiroolstabilisatie die actieve vinnen en een passieve vrije-oppervlaktank combineert, wat zorgt voor optimale operabiliteit in alle zeetoestanden. Haar voortstuwingsconfiguratie maakt een maximumsnelheid van 17 knopen mogelijk en een bereik van meer dan 3.600 zeemijlen bij een kruissnelheid van 12 knopen.
Bouw in Boulogne-Sur-Mer
Het schip wordt gebouwd op Socarenams scheepswerf in Boulogne-Sur-Mer en de oplevering is gepland voor de tweede helft van 2027. Socarenam heeft sinds 1961 meer dan 350 schepen gebouwd en is vandaag de dag een Franse marinescheepswerf met meer dan 250 werknemers. MAURIC, onderdeel van de Exail Group, is een scheepsarchitectuur- en waterbouwkundig ingenieursbureau met ongeveer 40 scheepsarchitecten, tekenaars en ingenieurs.
Belangrijkste bijzonderheden:
Bemanning: 16 personen
Duur: 12 dagen, tot 200 zeedagen per jaar
Lengte: 53,7 m
Constructie: Stalen romp, aluminium opbouw
Voortstuwing: Diesel-elektrisch hybride systeem met windondersteuning
Maximumsnelheid: 17 knopen
Uithoudingsvermogen: 3.600 mijl bij 12 knopen
Nautische uitrusting: 2 semi-rigide boten van 6,50 m (snelheid: 35 knopen)
Belangrijkste missies
Bescherming van nationale belangen
Toezicht en controle op zeevisserij
Naleving van milieuregelgeving
Toezicht op vervuiling en navigatie
Bijstand aan personen
Openbare dienstopdrachten en vertegenwoordiging van de Franse administratie voor maritieme zaken
Bronnen: de websites van MarineLink, Workboat en WISAMO-Michelin.
Beeld: MAURIC.