Windvoortstuwing in de scheepvaart: projecten die de krantenkoppen halen
Tot het eerste kwartaal van 2023 waren er 24 grote schepen uitgerust met windassistentiesystemen. Dit maakt in totaal 1,5 miljoen draagvermogen ton scheepvaart met windassistentiesystemen aan boord. Naar schatting zullen in het komende jaar ten minste 49 schepen -gelijk aan 3,3 miljoen dwt- worden uitgerust met windvoortstuwingssystemen.
Windvoortstuwing krijgt de afgelopen jaren steeds meer aandacht als een aantrekkelijke decarbonisatie-oplossing voor de scheepvaart. Een van de belangrijkste voordelen, vergeleken met andere alternatieve opties, zijn de nulkosten, betoogde dhr. Gavin Allwright, secretaris-generaal, International Windship Association (IWSA) op het GREEN4SEA Athens Forum in 2023. Zelfs aan het einde van de levensduur van het schip kan het systeem bijvoorbeeld op een ander schip worden geplaatst om een nieuwe levensduur zonder uitstoot te garanderen.
Windvoortstuwing in de scheepvaart: Laatste updates uit 2023
De toenemende rol van windtechnologie bij het koolstofarm maken van de scheepvaart wordt ook benadrukt in recente initiatieven van de EU. In het kader van haar Horizon Europe-project verstrekte de EU 9 miljoen euro aan financiering ter ondersteuning van de bouw van Orcelle Wind, ’s werelds eerste full-size door wind aangedreven pure auto- en vrachtwagentransportschip, geïntroduceerd door Wallenius Wilhelmsen in 2021. Dit komt bovenop de EU-financiering van € 9,2 miljoen aan WHISPER, een energietransitieproject dat tot doel heeft om windondersteunde retrofit van schepen mogelijk te maken om emissiereducties te bereiken.
Afgelopen februari heeft ‘Winds of Change’, een windzeilinitiatief van Smart Green Shipping, £ 60 miljoen aan financiering binnengehaald in het kader van het programma voor schone maritieme oplossingen van de Britse regering. Dit project was een van de 19 ontvangers van de financiering, gericht op het bevorderen van de ontwikkeling van duurzame oplossingen. Het geld zal worden gebruikt voor het ontwerpen en bouwen van een geavanceerd vleugelzeil, bekend als de ‘FastRig’. Een ander door de EU gefinancierd project, OPTIWISE, onderzoekt hoe het algehele ontwerp van schepen kan worden aangepast om windondersteunde voortstuwing te optimaliseren. Het driejarige project dat loopt tot en met mei 2025 omvat 3 democases van windvoortstuwingsconcepten, evenals een algemeen ontwerp- en architectuurvoorstel en een nieuw energiebeheersysteem gekoppeld aan reisoptimalisatie voor windondersteunde schepen.
Windvoortstuwingstechnologie ziet een toenemende belangstelling in Japan. Eerder dit jaar tekenden vier Japanse bedrijven, waaronder Zephyrus Marine, Mirai Ships, Ad Hoc en SHIFT, een MoU om het Zephyrus Zero Carbon Offshore windserviceschip te bouwen. Afgelopen januari maakten het Japanse K Line en Electric Power Development Co., Ltd. (J-Power) plannen bekend om de Seawing, een geautomatiseerd vliegersysteem aangedreven door windenergie, te installeren op de kolendrager Corona Citrus. Ondertussen heeft het Japanse ONE, als onderdeel van zijn doel om tegen 2050 een netto-nulemissie na te streven, onlangs plannen onthuld om voor het einde van 2023 twee gecontaineriseerde windassistentie-eenheden te installeren op zijn geëxploiteerde containerfeeder ‘Kalamazoo’ met een capaciteit van 1036 TEU.
De toekomst van windaandrijving in de scheepvaart
Hoewel de 24 schepen die momenteel zijn uitgerust met windondersteunde systemen naar verwachting tegen het einde van 2023 zullen zijn verdubbeld, is dit nog steeds een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met de 60.000 schepen die de wereldzeeën bevaren. Het laatste onderzoek voor de EU voorspelt echter dat er tegen 2030 tussen de 3.000 en 10.000 schepen met windvoortstuwingstechnologie aan boord zullen zijn. Ondertussen voorziet onderzoek voor de Britse regering dat 40% -45% van alle schepen windvoortstuwingssystemen zal hebben geïnstalleerd tegen 2050.
Lees het gehele artikel op de bron: Safety4Sea
Afbeelding: rotors van Norsepower