Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Windondersteuning kan winstgevend duurzame scheepvaart stimuleren

De scheepvaart probeert de kosten te verlagen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De bijzondere focus op alternatieve brandstoffen negeert echter een bron van gratis hernieuwbare energie die de maritieme handel al millennia lang heeft aangedreven. Wind kan de bedrijfskosten drastisch verlagen en de uitstoot van schepen snel verminderen, zegt Diane Gilpin, CEO van Smart Green Shipping.

Wind gebruiken voor de voortstuwing van schepen is niets nieuws. De wereld die we kennen is gevormd door schepen onder zeil, maar het installeren van geavanceerde windondersteunende technologie op commerciële schepen is allesbehalve een stap terug. Smart Green Shipping’s (SGS) Future Automated Sail Technology (FastRig) is een intelligent, intrekbaar, recyclebaar, stijf vleugelzeil, dat conventionele en toekomstige voortstuwingssystemen kan versterken. Als geautomatiseerde oplossing vereist het minimale training om het te bedienen en in te zetten en te reageren op meteorologische omstandigheden, zonder menselijke tussenkomst, om brandstofbesparing en scheepsveiligheid te optimaliseren.

Meer dan 40.000 commerciële schepen, ongeveer tweederde van de wereldwijde vloot, worden geschikt geacht voor FastRig-installatie. De technologie levert directe stuwkracht en maakt op efficiënte wijze gebruik van windenergie om brandstof te besparen, waardoor de kosten, de frequentie van bunkeren en de afhankelijkheid van volatiele grondstoffenmarkten worden verminderd. FastRig vermindert ook de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van een schip met minimaal 20% en in combinatie met TradeWind, een slimme tool voor weerroutering, zien we zelfs nog grotere besparingen. Toepassing van windondersteunende technologie, op schaal, kan daarom de bedrijfsresultaten ten goede komen en de overgang van de scheepvaart naar een groenere toekomst versnellen.

FastRig is ontwikkeld door scheepsarchitecten, scheepsingenieurs, academici en integreert kennis van andere duurzame energiesystemen. Scheepseigenaren en -operators hebben ook centraal gestaan in de ontwikkeling van SGS, en aanhoudende en toegewijde betrokkenheid heeft ons geholpen de marktdynamiek te begrijpen en een oplossing te ontwerpen die voldoet aan de commerciële, ecologische en operationele vereisten van de industrie. FastRig erkende de bijdrage die het zou kunnen leveren aan het verlagen van de uitstoot en kreeg in februari een aanzienlijke impuls toen de Britse regering extra projectfinanciering toekende voor de ontwikkeling ervan.

Lees het gehele artikel op de bron: Seatrade Maritime

Afbeelding: SGS Diane Gilpin, CEO van Smart Green Shipping