Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Windondersteunde voortstuwing voor VLCC’s en LNG-tankers krijgt keurmerk

Het Franse klassenbureau Bureau Veritas (BV) heeft een Approval in Principle (AiP) toegekend aan een wind-assisted ship propulsion (WASP) systeem op een VLCC en een LNG-tanker. De AiP werd gepresenteerd op Nor-Shipping in Oslo en markeert de succesvolle afronding van een gezamenlijk ontwikkelingsproject (JDP) tussen Hyundai Heavy Industries – Hyundai Global Service (HHI), TotalEnergies Gas & Power en Mitsui O.S.K. Lijnen (MOL). Het project van de vier bedrijven heeft volgens BV het potentieel voor WASP op deze scheepstypes gevalideerd.

De JDP concentreerde zich op drie windvoortstuwingstechnologieën, waarvan twee vleugelzeilen en één een rotorzeilsysteem. Het project toonde aan dat alle drie de systemen compatibel zijn met de bestaande classificatieregels en -voorschriften voor VLCC’s en LNG-tankers, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor meer gedetailleerd werk om specifieke risico’s aan te pakken, waardoor gedetailleerd ontwerp- en opstellingswerk mogelijk zou worden gemaakt.

BV neemt actief deel aan meerdere WASP-projecten en heeft in maart 2021 een update uitgebracht van haar regelnota voor windvoortstuwingssystemen. De regelnota bevat de classificatievereisten voor moderne door wind aangedreven schepen. De regelnota van de klassenmaatschappij biedt belastingsgevallen en coëfficiënten voor alle soorten windvoortstuwingstechnologieën, inclusief vrijstaande tuigages, vleugelzeilen, vliegerzeilen, zuigzeilen en rotoren. Deze speciale regels dienen als het belangrijkste classificatiekader voor door de wind ondersteunde voortstuwing.

Tijdens de ontwerpbeoordelingsfase zorgen ze voor de veiligheid en de juiste integratie van windvoortstuwingssystemen met andere systemen aan boord. Later behandelen de regels onderzoeksregimes en onderhoudsvereisten gedurende de hele levensduur van het schip.

Lees het gehele artikel op de bron: Splash247

Foto: Bureau Veritas