Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Windondersteunde voortstuwing biedt goede kansen

Wind-Assisted Ship Propulsion (WASP) verwijst naar het gebruik van windenergie als aanvulling op of vervanging van traditionele brandstofbronnen in de scheepvaart. Deze technologie heeft het potentieel om emissies en brandstofverbruik aanzienlijk te verminderen, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor reders die hun milieuprestaties willen verbeteren.

Een van de meest veelbelovende vormen van windondersteunde voortstuwing is het gebruik van stijve zeilen met meerdere oppervlakken. Deze kunnen helpen de hoeveelheid brandstof te verminderen die nodig is om een schip van stroom te voorzien, wat leidt tot lagere bedrijfskosten en de verminderde uitstoot van broeikasgassen en andere verontreinigende stoffen.

Hoewel windondersteunde voortstuwing niet zonder uitdagingen is, zoals de behoefte aan extra bemanningstraining en investeringen in het achteraf inbouwen van schepen om deze technologie te ondersteunen, zijn er dwingende redenen voor reders om er nu in te investeren. Met steeds strengere milieuvoorschriften en een groeiende focus op duurzaamheid en ESG-prestaties, kan windondersteunde voortstuwing helpen een bedrijf te onderscheiden en te positioneren als een leider in de branche.

Bovendien, naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen en de kosten dalen, zal windondersteunde voortstuwing waarschijnlijk een nog aantrekkelijkere optie worden voor reders die hun activiteiten koolstofvrij willen maken. Door deze technologie te omarmen en samen te werken om de uitdagingen in verband met de invoering ervan het hoofd te bieden, kan de maritieme industrie zinvolle vooruitgang boeken in de richting van een duurzamere en koolstofarme toekomst.

Hoewel het niet zonder uitdagingen is, kunnen reders die nu in deze technologie investeren, aanzienlijke voordelen behalen in termen van emissiereducties, kostenbesparingen en verbeterde ESG-prestaties.

Bron: Andy Baqone, Senior Sales Manager Yara Marine Technologies op Linkedin

Kijk voor meer info in de virtuele showroom van Bar Technologies