Windondersteunde scheepsvoortstuwing nadert omslagpunt voor snelle toepassing
De toepassing van windondersteunde scheepsvoortstuwing (WASP) nadert het kantelpunt voor snelle adoptie. Het nieuwe rapport “Applying wind-assisted propulsion to ships” van Lloyd’s Register ziet echter nog wel wat leeuwen en beren op de weg.
Nu de industrie bijna 100 installaties heeft bereikt en de orderportefeuille de diversiteit van scheepstypen weerspiegelt die gebruik maken van WASP, samen met steeds omvangrijkere implementaties nu technologieën de prototype- en proeffase voorbij zijn, creëert het ontbreken van een standaard voor het verifiëren van potentiële brandstofbesparingen onzekerheid voor exploitanten die oplossingen willen selecteren.
De toeleveringsketen opschalen
Aangezien het gebruik van WASP waarschijnlijk snel zal toenemen, omdat scheepswerven en exploitanten steeds meer vertrouwd raken met de oplossingen, is het een potentiële uitdaging om de toeleveringsketen op te schalen om aan de verwachte vraag te voldoen. Nu verschillende leveranciers nog maar weinig units leveren, maar er in de nabije toekomst nog meer leveranciers op de markt zullen komen, moeten scheepseigenaren en exploitanten erop kunnen vertrouwen dat WASP-leveranciers concurrerend kunnen blijven en steeds meer units kunnen leveren zonder de tijdschema’s van hun projecten in gevaar te brengen.
Retrofits
Het rapport wijst ook op de behoefte aan een bredere basis van scheepswerven met installatiecapaciteiten om aan de verwachte vraag te voldoen, aangezien tot nu toe slechts ongeveer zestien werven WASP retrofits hebben uitgevoerd. Hoewel installaties niet ondoenlijk complex zijn, kunnen ze het beste over meerdere perioden worden uitgevoerd, dus projectplanning is een belangrijke overweging.
Het coördineren van installaties met gepland onderhoud en doorlooptijden van componenten, terwijl het uitwerken van het beste moment om te installeren, de naleving van de regelgeving te waarborgen en de koolstofkosten te minimaliseren, kan een uitdaging vormen, aldus het rapport.
Meer vertrouwen in rendement
Dr Santiago Suarez de la Fuente, Ship Performance manager bij Lloyd’s Register (LR): “Windondersteunde aandrijfsystemen worden steeds vaker gebruikt door scheepsexploitanten om het brandstofverbruik te verminderen, te voldoen aan de regelgeving voor energie-efficiëntie en de blootstelling aan koolstofkosten te minimaliseren.” Met 29 installaties tussen 2018-2023 en 72 in de orderportefeuille, toont het nieuwe onderzoeksrapport van LR aan dat er steeds meer vertrouwen is in de beschikbare oplossingen.
Perfecte storm op komst
“Er broeit een perfecte storm als het gaat om het terugdringen van broeikasgasemissies in de scheepvaart”, voegt Gavin Allwright, secretaris van de International Windship Association toe. Nieuwe regelgeving, prijsuitdagingen voor bestaande en nieuwe brandstoffen en de toenemende druk van vrachteigenaren om de uitstoot van scope 3 te verminderen. Dit stimuleert het gebruik van windaandrijvingstechnologieën, zowel windondersteuning als primaire wind, retrofit en nieuwbouw. Deze systemen moeten echter robuust, veilig en gevalideerd zijn om vertrouwen in de markt op te bouwen en de basis te leggen voor het opschalen van deze systemen over de hele vloot.
LR WASP rapport.
Het rapport “Applying wind-assisted propulsion to ships” bundelt technologische inzichten van LR en industrie-experts. Het rapport bevat een diepgaande analyse van de huidige markt, kosten- en nalevingsfactoren, regelgevingskwesties en technische uitdagingen.
LR heeft de eerste vrij toegankelijke online calculator voor brandstofbesparingen met Flettner rotoren ontwikkeld en heeft talloze haalbaarheidsstudies, technische studies en prestatievalidaties uitgevoerd namens scheepseigenaren en exploitanten, en heeft daarnaast talloze principegoedkeuringen afgegeven voor WASP oplossingen.
Het toepassen van windondersteunde voortstuwing op schepen is het nieuwste rapport in het kader van LR’s Retrofit Research Programme, na het Engine Retrofit Report, dat inzichten biedt om scheepseigenaren en exploitanten te ondersteunen bij het toepassen van schone brandstoffen en energie-efficiënte oplossingen op bestaande schepen.
Lees dit artikel van Mariska Buitendijk in SWZ|Maritime.
Het rapport ‘Applying-wind-assisted-propulsion-to-ships’ van LLoyds Register is hier te vinden.