Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Windaandrijving keert terug naar commerciële schepen

Het heeft een hele reeks regelgevende horden genomen, maar eindelijk staat wind weer op de agenda als belangrijke voortstuwingsbron. De huidige projecten op basis van windenergie vallen uiteen in twee kampen: het ene betreft het maximaliseren van de beschikbare wind om de hoofd-voortstuwingsbron te bieden. De tweede is om wind te gebruiken om voortstuwende hulp te bieden (WASP). Dit is meer typerend voor retrofit-installatieprojecten. Net als bij de zeilschepen van een eeuw geleden hangt de keuze van het type windkracht en de voortstuwingseenheid af van de reisduur en de frequentie van het aanlopen van havens.

Gavin-Allwright (IWSA)

“De wind benutten is een nulsomspel”
IWSA-secretaris-generaal Gavin Allwright vertelde aan Tanker Shipping & Trade: “De scheepvaartindustrie is uniek binnen de transportsector omdat het toegang heeft tot een overvloedige emissievrije energiebron die wereldwijd gratis beschikbaar is gedurende de levensduur van het schip en nog vele levens in de toekomst.” Hij voegde eraan toe: “Veel moderne wind-voortstuwingssystemen hebben het extra voordeel dat ze vrij gemakkelijk van het ene schip naar het andere kunnen worden verplaatst. Zo kunnen zelfs oudere schepen achteraf worden uitgerust met wat funderingswerk, maar als het schip buiten gebruik wordt gesteld, kunnen de platforms opnieuw worden gebruikt. Dit leent zich ook voor mogelijke leasemodellen van financieringen en modulaire systemen in de toekomst.”

Decarbonisatie helpt mee
Een punt van zorg is het gebrek aan gegevens over de efficiëntie van windenergie en het daarmee samenhangende rendement op de investering. In het verleden was de prijs van conventionele brandstof de drijfveer voor eigenaars en exploitanten om te experimenteren met windenergie, maar toen de brandstofprijs daalde, nam ook de belangstelling voor dergelijke projecten toe. Deze keer is er een andere, meer permanente drijfveer: decarbonisatie. De introductie van CII in 2023 heeft daar een extra impuls aan gegeven. IWSA is van mening dat, naarmate de huidige projecten tot bloei komen, de ontvangen gegevens en de schaalvoordelen zullen resulteren in een aanzienlijke toename van het aantal windaangedreven vaartuigen.

Neoliner, zeilende veerboot
De Turkse scheepsbouwer RMK Marine gaat een commercieel roro-vrachtschip bouwen dat ‘bijna volledig’ op wind zal worden voortgestuwd, voor zijn Franse klant Neoline Armateurs. De Franse veerbootmaatschappij Corsica Ferries investeert in dit nieuwe schip, de Neoliner. Het idee achter het 136 meter lange schip is om het brandstofverbruik aanzienlijk te verminderen door gebruik te maken van een vrachtschipmodel in plaats van een veerboot. Neoliner zal worden geïnstalleerd met masten van 75 m massief zeiltuig en 3.000 m2 stijve zeilen, gemaakt door de Franse scheepsbouwer Chantiers de l’Atlantique.

Lees het gehele artikel op de bron: Rivierra

Afbeelding: de in Turkije in aanbouw zijnde Neoliner