Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Wind Hunter: MOL start in 2024 met de bouw van een waterstofproducerend zeilend vrachtschip

De Japanse rederij Mitsui O.S.K. Lines (MOL) is van plan om in 2024 te starten met de bouw van Wind Hunter, een waterstofproducerend schip uitgerust met meerdere stijve zeilen. Het project is bedoeld om de harde, inklapbare zeiltechnologie van MOL, ontwikkeld in het kader van het Wind Challenger-project, te gebruiken op schepen die in staat zijn om dat vermogen tijdens periodes met veel wind te gebruiken om waterstof te genereren voor gebruik tijdens delen met minder wind van de reis. Het emissievrije zeevrachtschip, met een totale lengte van 60 tot 70 meter, zou niet hoeven te tanken, omdat het windondersteunde voortstuwing zou gebruiken bij harde wind in combinatie met aan boord geproduceerde waterstof om te zeilen.

Onderwaterturbines die in het water draaien, zouden elektriciteit opwekken die wordt gebruikt om zuiver water, gemaakt van zeewater, te elektrolyseren en waterstof te genereren. De waterstof wordt dan opgeslagen in een tank in de vorm van vloeibaar methylcyclohexaan (MCH), dat veilig en economisch kan worden opgeslagen en getransporteerd.

Als de wind zwak is, gebruikt het schip de opgeslagen waterstof om een brandstofcel aan te drijven die elektriciteit levert, die vervolgens elektrische propellers aandrijft die het schip voortstuwen. Het is de bedoeling dat het schip autonoom kan varen, zonder bemanning aan boord, met de nieuwste digitale technologie waarmee het op afstand kan worden gemonitord en bediend. Het schip zou ook worden uitgerust met routenavigatietechnologie om de beste windomstandigheden te vinden en de koers van het schip te optimaliseren.

Lees het gehele, al wat oudere artikel op de bron: offshore energy

Afbeelding: Wind Hunter, Image by MOL