Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Wereldprimeur: de rotorzeilen van Norsepower worden op een kolenschip geïnstalleerd

IINO Kaiun Kaisha (IINO LINES) en Electric Power Development (J-POWER) zijn overeengekomen om het rotorzeil (hulpapparaat voor windaandrijving) van het Finse Norsepower Oy op de speciale kolendrager Yodohine te installeren. Het in 2006 gebouwde schip zal het eerste geval zijn van de installatie van Norsepower Rotor Sails op een speciaal kolenschip, en de installatie zal plaatsvinden in het derde kwartaal van 2024. Het Norsepower Rotor Sail, dat een diameter heeft van 4 meter en een hoogte van 24 meter, is een gemoderniseerde versie van de Flettner rotor.

Volgens het bedrijf gebruikt het apparaat de elektrische stroom van het schip om de cilindervormige rotoren op het dek te laten draaien. Deze draaiende zeilen gebruiken de wind om krachtige stuwkracht op te wekken, waardoor in combinatie met het navigatie optimalisatie systeem het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met circa 6-10% worden verminderd.

Dit is het tweede schip voor IINO LINES na een zeer grote gastanker (VLGC) die is uitgerust met de Norsepower Rotor Sails. Het LPG dual-fuel schip werd in maart van dit jaar geleverd door Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., Ltd in Korea, en zal worden uitgerust met twee op maat gemaakte 20 meter hoge Norsepower Rotor Sails naast elkaar.

Lees het gehele artikel op de bron: offshore energy

Illustratie; Krediet: Norsepower