Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Vrachtvervoer zonder uitstoot – op de ouderwetse manier

Het is alsof ik meer dan een eeuw geleden aan het praten ben met een handelaar op een Europese kade als ik Jorne Langelaan, oprichter en CEO van de Nederlandse scheepvaartstartup EcoClipper, vraag hoe de eerste reis van zijn schip verloopt. “In het begin waren de winden erg gunstig”, zegt hij over de vooruitgang die werd geboekt door de in 1912 gebouwde De Tukker, die onlangs een regelmatig vaarschema begon te volgen en hem naar havens in heel Europa bracht. Chocolade, olijfolie en wijn behoren tot de eerste vrachten.

Op weg van Nederland naar Portugal moest de bemanning van De Tukker, zoals vele duizenden zeelieden in vervlogen eeuwen, dicht bij de Atlantische wind zeilen om langs de westkust van Frankrijk naar het zuiden te varen. “Anders”, zegt Langelaan, “word je met de stroming daar en de heersende winden makkelijk de Golf van Biskaje ingetrokken.” EcoClipper, met vijf werknemers aan wal en vijf bemanningsleden, heeft tot nu toe ongeveer € 1 miljoen aan financiering opgehaald, waarvan de helft uit leningen.

Decarbonisatie ahoi
Lijkt de toekomst van de scheepvaart verwarrend op het verleden? Misschien. De industrie staat zeker voor een enorme uitdaging om groen te worden. Wereldwijd is de scheepvaart verantwoordelijk voor 3% van de uitstoot van broeikasgassen, maar dat is meer dan het klinkt, want het is heel moeilijk om de scheepvaart koolstofvrij te maken, aangezien gigantische commerciële schepen al lang afhankelijk zijn van zeer vervuilende bunkerbrandstof. Tot 90% van de goederen wordt per schip vervoerd en de vraag neemt toe, dus de potentiële klimaatimpact van de scheepvaart zal in de toekomst alleen maar toenemen, tenzij schonere brandstoffen of emissievrije technologieën als geschikte alternatieven opduiken.

Een hindernis is schaal. De Tukker kan een maximale lading van zo’n 80 ton vervoeren – volledig overschaduwd door de 200.000 ton of meer die de grootste containerschepen kunnen verplaatsen. Maar Langelaan zegt dat hij interesse heeft gekregen van bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en gebruik willen maken van emissievrij transport. Zo hebben meerdere bouwbedrijven de laatste tijd contact opgenomen, merkt hij op, omdat sommige onder druk staan om de uitstoot te verminderen.

Langelaan wijst erop dat De Tukker niet alleen een emissievrij schip is, maar ook extreem stil, waardoor er vrijwel geen risico is op geluidsoverlast, waarvan bekend is dat het het zeeleven negatief beïnvloedt. Het schip heeft eigenlijk een motor, maar haar bemanning gebruikt die nauwelijks. Ze vaart ongeveer de helft van de snelheid die doorgaans wordt bereikt door moderne grote commerciële schepen.

Langelaan en zijn collega’s hopen de komende jaren een hele vloot nieuw gebouwde zeilschepen in te zetten volgens een ontwerp dat is geïnspireerd op klassieke Nederlandse vrachtschepen. Clipperschepen, waaronder de beroemde Cutty Sark, zijn gedurende vele jaren van maritieme ontwikkeling verfijnd, legt Langelaan uit.

Lees het gehele artikel op de bron: TheNextWeb