Vrachtschepen keren weer terug naar windenergie
Windenergie trekt meer zware slagmensen aan in de wereldwijde scheepvaartindustrie, waaronder Sea-Cargo en Sumitomo. Toonaangevende spelers in de wereldwijde scheepvaartindustrie staan onder enorme druk om koolstofarm te worden, en de zoektocht naar oplossingen heeft hen op een aantal vreemde gebieden gebracht. De millennia-oude technologie van windenergie zit in de mix, maar het is niet wat je denkt. In plaats van canvas zeilen die wapperen in de wind, is het zeilende vrachtzeilschip van de toekomst, nou ja, anders.
Op het eerste gezicht lijken Rotor Sails in niets op zeilen. Zo zien ze er op het tweede gezicht ook niet uit. Geen canvas, geen touwen, niets. In plaats daarvan zien ze eruit als extra hoge schoorstenen. In tegenstelling tot gewone schoorstenen kunnen deze zeilen echter kantelen om onder bruggen door te navigeren. Het idee kreeg nog een adrenalinestoot in 2021, toen de scheepvaartgigant Vale besloot om windenergie een draai te geven op een Very Large Ore Carrier. Het was maar één schip, maar het veroorzaakte een storm van aandacht in de maritieme pers (bekijk hier onze volledige berichtgeving).
Windenergie In Een Buis
Rotor Sails maakt gebruik van een decennia-oude uitvinding, Flettner-rotoren genaamd, die een effect toepassen dat Isaac Newton in de 17e eeuw opmerkte tijdens het kijken naar tenniswedstrijden in Cambridge. Hij merkte op dat de bal tijdens het draaien een gebogen pad kan maken, een fenomeen dat hij toeschreef aan luchtweerstand. Het lastige is om uit te leggen waarom dat gebeurt. Overigens wordt de uitvinding van de onderliggende technologie voor Flettner-rotorzeilen toegeschreven aan een Finse ingenieur genaamd Sigurd Savonius, die uitvond hoe het Magnus-effect in een draaiende buis kon worden ingezet. De naam Flettner is ontstaan nadat de Duitse luchtvaartingenieur Anton Flettner in 1926 met een schip met rotorzeilen de Atlantische Oceaan overstak.
Het rotorzeil-verschil
De grote vraag is of de zeilen van Flettner enig verschil maken in het brandstofverbruik van een modern vrachtschip. Het antwoord is dat brandstofbesparing niet het enige voordeel is, zo ondervond kapitein Artur Sylwestrzak van de wereldwijde rederij Sea-Cargo. Sea-Cargo nam in 2021 de windenergie-in-een-buis-oplossing van Norsepower in gebruik en claimde de titel van “het grootste zeilschip van Noorwegen” voor zijn SC Connector-vrachtschip, geleid door kapitein Sylwstrzak. De retrofit bood hem de gelegenheid om te observeren hoe hetzelfde schip zich gedroeg voor en na windenergie.
“De rotorzeilen hebben het zeegedrag van het schip enorm verbeterd – het is nu een heel ander schip!” Kapitein Sylwestrzak vertelde vorige maand aan Hellenic Shipping News. “Het zwaartepunt is anderhalve meter verhoogd en de rotorzeilen dempen de slingerbeweging waardoor het schip nauwelijks slingert, waar de bemanning erg blij mee is.” Zie hiervoor ook dit artikel in de Zeilpost.