Vracht varen zonder stress of vervuiling – met de wind in de zeilen
Terug in de tijd met gevoel voor nostalgie. Daar lijkt het op. Maar voor de EcoClipper is vracht vervoeren per zeilschip een serieuze aangelegenheid. “We gaan het laten zien, dat hier een gezonde business case mee te maken is. Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar afgelopen maandag gooide het vrachtzeilschip EcoClipper in de haven van Amsterdam (NDSM terrein) de trossen los. Inmiddels vaart het schip via het Britse Penzance naar het Portugese Porto om daar de eerste lading in te slaan en naar Nederland te brengen. Hoezo een vrachtzeilschip? Initiatiefnemer Jorne Langelaan weet waaraan hij is begonnen en waarom. “Dit is een transportmethode zonder uitstoot en zonder stress of files, zonder stijgende brandstofprijzen. Maar vooral het antwoord op de gekte waarmee de transportsector vandaag de dag voor luttele centen lading vervoert en tevens de aarde bevuilt.”
Coöperatie bracht deel startkapitaal bij elkaar
Schipper Langelaan behoort, net zijn Franse collega Paul Pélaprat, tot de groep bevlogen en idealistische wereldburgers. Maar hij beschikt ook over een nuchtere aanpak en zakelijk inzicht. Hij heeft een coöperatie opgericht waar nu al tweehonderd leden in participeren. Daarmee heeft Langelaan 3,5 ton aan euro’s bij elkaar gebracht en een even groot bedrag in een lening door één van de investeerders als startkapitaal, genoeg om te beginnen. De eerste reis is nu geboekt. In Porto zal de bemanning olijfolie en wijn inslaan en naar Nederland vervoeren. De planning is om vanaf nu een aantal malen per jaar deze trip te maken, waarbij Langelaan hoopt op een toenemend aantal charteraars, die deze manier van emissievrij vervoer ook gaan omarmen.
Is het niet erg duur om op deze manier te transporteren?
“Duur is net hoe je het bekijkt. Het kost meer dan de conventionele transportmethodes, maar het is de ecologische prijs die telt. Ecologisch gezien verdien je ermee. Ik legde dat laatst uit tijdens een lezing op de Hogeschool in Leeuwarden, en merkte dat de jonge generatie die daar zit, dit snapt. Je vervuilt de aarde niet meer, met alle kosten die daarmee gepaard gaan, maar je ontziet de aarde.”
Zijn er verladers voor wie dit met name interessant zal zijn?
“Ik denk dat het bijvoorbeeld voor bouwmaterialen ook heel interessant mogelijkheden biedt, want op deze manier verlaag je de stikstofproblematiek van bouwbedrijven en kun je eerder doorgaan met je bouwplannen. Je laveert als het ware moeiteloos én verantwoord langs al die stikstofeisen, die bouwbedrijven nu om de oren krijgen.”
Duurzaam inderdaad, maar duurt het ook niet erg lang?
“Ja, het is transport waarbij je afhankelijk bent van de wind. Kwaliteitsproducten als olijfolie, wijn, noten, koffie, kun je echter prima vervoeren op deze manier. Want die hoeven niet bij wijze van spreken morgen op de schappen te liggen. De reis die we nu gaan maken kost een dag of twintig.
Lees het gehele artikel op de bron: Logistiek, na gratis aanmelden
Foto: de Tukker onderweg, © ecoclipper