Zeilvracht

Vlaggenschip van duurzaamheid: tjalk Vrijbuiter gaat elektrisch varen

Achter de watersportwinkel van Brouwershaven ligt de Vrijbuiter, normaal gesproken een trotse tjalk, nu een schip in verbouwing zonder mast. Marit Verbeek van Zeilen.nl spreekt schipper Wiebe Radstake op een onverwachts zonnige dag in februari over de bijzondere verbouwing van de tjalk uit 1901. Vrijbuiter zal namelijk elektrisch gaan varen, als eerste charterschip in Nederland met zoutwateraccu’s. Op de kade staat maat Sjors peilstokken te schuren. Als ik hem naar Wiebe vraag, wijst hij naar de boeg van het 23 meter lange schip. Ik volg zijn hand en onderscheid de schipper achter de ankerlier met een verfroller in zijn hand: “zon, in februari! Daar moet je gebruik van maken.”

Een enorme duurzame puzzel
Wiebe en zijn vrouw Suzan gaan hun schip Vrijbuiter verduurzamen; de dieselmotor vervangen door een elektrische, de dieselgenerator door zonnepanelen en windmolens. Het doel: zelf energie opwekken en daarop elektrisch varen. “Een enorme puzzel!” aldus Wiebe, die na een kopje thee gezet te hebben ondertussen weer verder schildert, want er moet nog veel gedaan worden. De dieselmotor is al uit het schip, nu werken ze aan de fundering voor de elektromotor. Om de 23 meter lange en ruim vijf meter brede tjalk voort te stuwen komt er een dubbele motor van twee keer 38 kilowatt in. Een uur varen op rustige snelheid zal zo’n vijftien kilowatt aan energie kosten. “Gelukkig zeilen we het meeste: we motoren maar een halfuur à veertig minuten per dag, alleen de havens in en uit.”

Ook elektrisch varen op de wind
Inmiddels liggen er al zonnepanelen op de roef en de komende jaren worden dat er in fases steeds meer. De panelen zijn 1320 wattpiek, wat naar schatting neer zal komen op een opbrengst van 500 à 600 wattuur op een zonnige dag. In Leiden maken ze momenteel een nieuwe mast, met een windmolen er in verwerkt. De verwachting is dat die gemiddeld 350 watt per uur zal kunnen leveren. Bij veel wind kan dit zelfs oplopen tot 800 wattuur. Ook maakt Wiebe plannen voor windmolens op het achterdek en “toen we toch bezig waren, hebben we ook maar meteen de verwarming vervangen voor een duurzamere.”

Lees het uitgebreide artikel op de bron: Zeilen

Foto: de elektromotor wordt aan boord gehesen, foto Vrijbuiter Zeilen