Vela onthult zeilende vracht trimaran
Het jonge bedrijf Vela, gevestigd in Bayonne, begeeft zich in de bloeiende sector van het zeilend transport. Om zich te onderscheiden, zet het in op een zeilende vracht-trimaran, waarvan het ontwerp op dinsdag 16 mei werd onthuld. De band tussen schipper François Gabart en trimarans gaat ver. Gewend om aan het roer te staan van een gigantische race-multihulls, is de zeiler ook één van de 5 oprichters van Vela. Het gebruik van de wind in maritiem transport is een hele uitdaging. Ik ben ervan overtuigd dat offshore-racen moet bijdragen aan het koolstofvrij maken van de sector , zegt de wedstrijdzeiler.
Waar de concurrenten van Vela (Grain de Sails, Towt, Néoline, enz.) vertrouwen op monohulls, kiest het project van Vela voor een trimaran. “Het was ons geheim. “We wilden vertragingen verminderen, hoge rotatiefrequenties mogelijk maken, een schip hebben die gemakkelijk te manoeuvreren is en een grote transportcapaciteit heeft , aldus Pierre-Arnaud Valon, de president.

65 meter lang
Het resultaat is een trimaran van 65 meter lang en 25 meter breed, met een doorvaarhoogte van 55 meter (maximale hoogte van de masten). Met een gemiddelde snelheid van 13 knopen (24 km/u) zal het zijn oversteek maken tussen Parijs en New York, met 560 pallets (Europees formaat). Het equivalent van vijftig 20-voets containers. Heel ver verwijderd van de grootste containerschepen ter wereld, die meer dan 24.000 containers kunnen vervoeren. Maar de lading zal iets anders zijn. De producten zullen bestaan uit Frans en Amerikaans vakmanschap en levenskunst met een hoge toegevoegde waarde , specificeert Pierre-Arnaud Valon. Het schip, uitgerust met een kraan, zal autonoom kunnen zijn bij het lossen en zal 350 m² aan zonnepanelen voor energie aan boord hebben.
We streven naar 8 retourreizen per jaar en per schip , bevestigt de voorzitter van Vela. Want de ambities van de start-up reiken veel verder dan een enkel schip. De eerste wordt gelanceerd in de tweede helft van 2025, daarna plannen we 5 trimarans in 2028 en zo’n 30 in 2035. De start-up werkt nauw samen met het scheepsarchitectenbureau VPLP (gevestigd in Parijs, Nantes en Vannes) en het offshore raceteam MerConcept, opgericht door François Gabart in Concarneau. Aan de andere kant is de keuze van de scheepswerf nog niet beslist , benadrukt Pierre-Arnaud Valon.
Het zal nog twee jaar duren voordat we François Gabart en zijn collega’s pallets zien vervoeren!
Lees het gehele artikel op de bron: Ouest France, alleen voor abonnees