Zeilvracht

Van vliegers tot gigantische vleugels, hoe wind een gouden eeuw van net-zero scheepvaart kon inluiden

Toen de Pamir zonk met het verlies van alle bemanningsleden op zes na, leek de tragedie een gordijn te trekken voor de zeilschepen die de wereld duizenden jaren lang via handel met elkaar hadden verbonden. Het schip werd beschouwd als het laatste zeevarende vrachtzeilschip, maar 66 jaar nadat het voor de Azoren verging, maakt windenergie een comeback nu de wereld wordt geconfronteerd met de milieueffecten van de scheepvaart.

Na een week van gekibbel heeft de Internationale Maritieme Organisatie onlangs eindelijk overeenstemming bereikt over een netto-nultoezegging voor de vermindering van de broeikasgassen van de wereldwijde vrachtscheepvaart, momenteel gelijk aan de volledige koolstofproductie van Duitsland. Het werk van de VN-organisatie gaat normaal gesproken onder de radar, maar deze keer waren de eco-demonstranten van Londen in groten getale aanwezig, waarbij de afgevaardigden werden getrakteerd op de aanblik van een vrouw in een zeemeerminpak die op de stoep lag om haar punt te maken over de milieu-impact van de scheepvaart in de wereld. .

Momenteel wordt de overgrote meerderheid van de 100.000 vrachtschepen in de wereld, die 90 procent van de goederen in de wereld vervoeren, aangedreven door motoren die vaak zo groot zijn als huizen met vier verdiepingen en worden aangedreven door vervuilende zware olie. Maar van vliegers die schepen trekken tot schepen die bijna volledig door de wind worden voortgestuwd, er bestaat technologie of zit in de pijplijn die de manier waarop schepen worden aangedreven kan veranderen en de industrie naar een groenere toekomst kan sturen, langs hetzelfde traject als auto’s op batterijen.

Hoewel het vanzelfsprekend is dat windenergie niet nieuw is, is veel van de technologie die wordt gebruikt om er gebruik van te maken baanbrekend. “Wind is fijn – het is gratis en wie houdt er niet van gratis energie? We stelen geen wind van windmolens’, vertelde Niclas Dahl, de algemeen directeur van het Oceanbird-project, wiens technologie een enorm door de wind aangedreven vrachtschip zal aandrijven.

Lees het gehele artikel op de bron: The National News