Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Overig

Twintig landen steunen belastingplan voor scheepvaartemissies

Meer dan 20 landen en regionale organisaties hebben voorstellen gesteund voor een heffing op de uitstoot van de scheepvaartindustrie in de aanloop naar een vergadering van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) volgende maand. Dat zegt het Franse voorzitterschap aan het einde van een top in Parijs volgens persbureau Reuters.

Sneller groen
De scheepvaart, die 2,9 procent van alle broeikasgassen uitstoot, is grotendeels ontsnapt aan belastingheffing omdat de volle zee niet onder de jurisdictie van één regering valt. Als de IMO, het VN-orgaan dat de scheepvaart reguleert, belasting zou heffen op koolstofuitstoot, zou dat schippers aanmoedigen om sneller groen te gaan varen. De instantie zou dan het geld, misschien wel 100 miljard dollar per jaar, naar armere landen kunnen sluizen om hen te helpen de klimaatverandering het hoofd te bieden.

In een samenvatting van de besprekingen tijdens de top staat dat 23 landen en regionale organisaties toe hebben gezegd om zich te verbinden aan een herziening van de IMO-strategie. Dat doen zij ‘om de internationale maritieme transportsector op een pad te zetten dat consistent is met de doelstelling om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden’, aldus de samenvatting.

Rechtvaardige overgang
Volgens de samenvatting steunen de landen de aanname van het principe van een heffing op de uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaart. ‘Ze benadrukken dat de uitkomsten uit de heffing met name moeten bijdragen aan ‘rechtvaardige en billijke overgang’ van de scheepvaartsector’, staat daarin te lezen.

Lees het gehele artikel op de bron: BNRnieuws