Trade Winds (het boek): Hoe Covid Christiaan De Beukelaer aan het zeilen hield
Toen Christiaan De Beukelaer in februari 2020 toetrad tot wat toen het grootste zeilende vrachtschip was, zou hij drie weken aan boord zijn om de mogelijkheden van windaangedreven schepen te onderzoeken en de Atlantische Oceaan over te steken om een lading rum, koffie en cacao op te halen. Maar halverwege de Caraïben veranderden zijn plannen toen Cornelius Bockermann, de eigenaar van de 114-dwt Avontuur (bouwjaar 1920), een bericht stuurde: de wereld zoals je die kent bestaat niet meer. Tegen de tijd dat De Beukelaer op 23 juli terugkwam in Hamburg, had hij 150 dagen aan boord van de tweemastschoener gewoond en 13.957,5 zeemijl (25.850 km) afgelegd vanwege de Covid-19-pandemie.
De hoofddocent aan de School of Culture & Communication van de Universiteit van Melbourne, een fervent zeiler en milieuactivist, had geprobeerd of het verduurzamen van de scheepvaart eenvoudig was door terug te keren naar het zeilen. De reis gebruikte hij ook om een filmscript te schrijven.

Door twee keer de Atlantische Oceaan over te steken – en door de Caribische Zee, de Golf van Mexico, de Straat van Florida en de Noordzee te zeilen – ontdekte hij nog veel meer over zichzelf en de wereldhandel dat hij nu heeft gepubliceerd.
De Beukelaer, die opgroeide in Gent, België, waar hij in zijn tienerjaren op een schip op de Schelde woonde, is zich er terdege van bewust dat kleine zeilschepen die een paar honderd ton vracht kunnen vervoeren, niet het antwoord zijn op het koolstofvrij maken van een industrie die 11 miljard ton goederen per jaar vervoert en verantwoordelijk is voor ongeveer 3% van de wereldwijde uitstoot. Hij wijst erop dat de wereldhandel over zee in het midden van de 19e eeuw minder dan 20 kg goederen per persoon per jaar bedroeg. Nu komt dat neer op bijna 1,5 ton per persoon.
Terugkeren naar historische methoden vereist dat consumenten bereid zijn om meer te betalen voor kleine hoeveelheden koolstofarme en fairtradeproducten, zoals de koffie die in de Avontuur wordt vervoerd. Maar hij wijst ook op moderne plannen om windaandrijving te gebruiken, zoals het Orcelle-project onder leiding van Wallenius Wilhelmsen om een door de wind aangedreven autotransportschip van 7.000 ceu te bouwen dat de koolstofemissies met 90% kan verminderen.
De gehele titel is: Trade Winds: A Sailing Voyage to a Sustainable Future for Shipping
Kijk hier voor meer info over het boek: Manchester University Press
Afbeelding: Schoener Avontuur onderweg, © Timbercoast