Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Torghattan bestelt vijf vrachtschepen op waterstof met rotors

Rederij Torghatten wordt de eerste grote afnemer van waterstof in Noorwegen. Norwegian Ship Design Company heeft vijf vrachtschepen in bestelling staan die op waterstof gaan varen met daarop twee Flettner rotors. Deze vrachtschepen zijn 100 meter lang en hebben een capaciteit van 8.000 kubieke meter. Daarnaast worden twee veerboten gebouwd die op waterstof gaan varen.

In 2025 moeten tussen Bodø en drie bestemmingen op de Lofoten twee veerboten op waterstof varen . Op deze boten kunnen 599 passagiers, 120 auto’s en 12 vrachtwagens mee. In de boten zit een brandstofcel, deze zet waterstof om in elektriciteit voor elektromotoren. De veerboten moeten op minimaal 85 procent waterstof varen. De overige 15 procent mag nog biobrandstof zijn. De twee nieuwe schepen op waterstof moeten zorgen voor een besparing van 26.500 ton CO2 per jaar, wat neerkomt op de jaarlijkse uitstoot van 13.000 dieselauto’s.

Schepen met batterijen
Norwegian Ship Design Company doet sowieso goede zaken als het gaat om emissievrije schepen. Voor Torghatten bouwen ze ook diverse schepen die elektrisch varen op de stroom van batterijen. Enerzijds worden er volledig nieuwe schepen gebouwd en anderzijds worden bestaande schepen omgebouwd. Uit een eerder onderzoek van Siemens blijkt dat 84 van de 180 veerboten prima hun diensten kunnen draaien met een batterij.