Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Overig

Steeds meer schepen met elektrische aandrijving

Het aantal in de vaart en in bestelling zijnde schepen met elektrische aandrijving is in het eerste halfjaar van 2023 met 38 procent gestegen naar 1014. Daarvan zijn 769 schepen in de vaart en lopen bestellingen voor de bouw van nog eens 245 schepen. Dat blijkt uit een onderzoek van Det Norske Veritas waarover de Schuttevaer schrijft.

Veerponten, passagiers- en autoponten zijn de belangrijkste schepen die elektrisch varen. Momenteel zijn dat er 299 en zijn er maar liefst 103 in bestelling. Daarna komen de offshore verzorgingsschepen waarvan er nu 91 elektrisch rondvaren. Op de derde plaats staan 64 elektrische vissersschepen. Op dit moment varen er drie elektrisch aangedreven charterschepen.

Uit het overzicht van DNV in de Schuttevaer blijkt duidelijk dat het voornamelijk kleinere schepen zijn die van de E-aandrijving gebruik (kunnen) maken. Bulkcarriers, containerschepen en tankers hebben met nog geen tien schepen per soort een heel klein aandeel. Bij de grotere schepen stappen reders die nu al CO2 uitstootvrij willen varen over op alternatieve brandstoffen. Bijzonder daarbij is het aantal schepen dat op methanol vaart of gaat varen. Vaak zijn dit motoren die op dual fuel kunnen varen: zij kunnen wisselen tussen verschillende brandstoffen. Op dit moment varen er 156 schepen die ook op methanol kunnen varen. Daarnaast zijn er verschillende schepen met deze aandrijving in bestelling.

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

Afbeelding: een elektrisch aangedreven pont van het GVB