Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Solid Sails fabriek in Nantes gaat 200 banen creëren

Tijdens het Wind for Goods-evenement, de vakbeurs gewijd aan de zeilenergiesector, kondigen het Nantes – Saint Nazaire Development Agency en Nantes – Saint Nazaire Port aan dat de CWS Company zich binnen 10 000 m2 gebouw op het terrein van de voormalige fruitterminal. CWS is van plan om tegen 2025 meer dan 200 directe banen te creëren in Saint Nazaire, aldus het havenbedrijf.

Computed Wing Sails (CWS) ontwikkelde een innovatief voortstuwingssysteem voor de scheepvaart. “Ons systeem is het resultaat van veel nadenken om zo goed mogelijk te kunnen reageren op de uitdagingen van hybridisatie en daarmee van het koolstofvrij maken van de scheepvaart”, legt Bruno Toubiana, medeoprichter van CWS, uit. Het gepatenteerde Solid Sail systeem zorgt voor een regelmatige voortstuwing, met beperkte drifteffecten, zelfs bij hoge snelheden. “We hebben een optimaal asymmetrisch profiel ontwikkeld en in de windtunnel getest dat meer kracht levert en betere prestaties aan de wind levert. Onze gepatenteerde technologie maakt het mogelijk om dit profiel om te keren en daardoor een volledig stijf asymmetrisch zeil op bakboord- en stuurboordboeg te gebruiken. Tegelijkertijd wordt de hoogte gehalveerd en windvang praktisch geëlimineerd in een symmetrische positie.” Het door CWS ontwikkelde zeil verlaagt het brandstofverbruik van het schip, in combinatie met de hoofdmotor, en kan zowel op de bestaande vloot (upgrade) als op nieuwe schepen (directe integratie) worden ingezet.

50 zeilen per jaar geproduceerd in de fabriek van Saint Nazaire
De fabriek in Saint Nazaire zal worden gebruikt voor de productie van de composietcomponenten van de zeilen, maar ook voor de assemblage van de zeilen. Het doel is om in 2024 met de productie te beginnen en in 2026 de output te verhogen naar een streefniveau van één zeil per week. De eerste serie zeilen is voldoende om vanaf 2025 een hele vloot nieuwe containerschepen uit te rusten. het doel is zowel om meer nieuwe schepen uit te rusten, maar ook om reeds in de vaart zijnde schepen uit te rusten.