Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Smart Green Shipping, NTS gaan samenwerken aan nieuwe vleugelzeilontwerpen

De Britse leverancier van verzendoplossingen Smart Green Shipping en de leverancier van nucleaire transportoplossingen Nuclear Transport Solutions (NTS) hebben de handen ineen geslagen om de technische, commerciële en ecologische levensvatbaarheid te beoordelen van het gebruik van 21e-eeuwse vleugelzeilontwerpen voor commerciële schepen.

De partners lanceerden het project ‘Winds of Change’, dat loopt van april 2023 tot maart 2025. SGS installeert momenteel een test- en demonstratie-FastRig op het land in Hunterston Parc in Schotland. De lering uit dit project vormt de basis voor de veiligheids-, technische en prestatieparameters voor de installatie op het schip die gepland staat voor 2024.

“Door de FastRig op het land te testen, zorgen we er in eerste instantie voor dat we eventuele technische problemen gladstrijken voordat we hem op een werkschip installeren. We zijn vereerd om met NTS te mogen werken. Onze commerciële projectpartners Drax en MOL Dry Bulk werken samen met SGS en NTS om parameters voor proefvaarten op zee te definiëren; ons technische team bestaat uit Humphreys Yacht Design, ontwerpers van de FastRig; Caley Ocean Systems en Malin Group, FastRig-fabrikanten en Houlder die de verantwoordelijkheid nemen voor de interface tussen schip en vleugel”, aldus Di Gilpin, CEO van SGS. “De Universiteit van Southampton werkt samen met SGS aan het verifiëren van prestatieresultaten in de praktijk tegen de wiskundige modellen die tussen 16% en 27% brandstof-/BKG-besparingen over een jaarperiode voorspelden.”

Het ‘Winds of Change’-project maakt deel uit van de Clean Maritime Demonstration Competition Round 3 (CMDC3), die werd aangekondigd in september 2022, gefinancierd door het Department for Transport en geleverd in samenwerking met InnovateUK. Als onderdeel van de CMDC3 heeft de afdeling £ 60 miljoen toegewezen aan 19 vlaggenschipprojecten die worden ondersteund door 92 Britse organisaties om real-world demonstratie-O&O-projecten op het gebied van schone maritieme oplossingen te leveren. Projecten vinden plaats op meerdere locaties in het VK, van zo ver noordelijk als de Shetland-eilanden en zo ver zuidelijk als Cornwall

Lees het gehele artikel op de bron: Offshore Energy

Illustratie; Krediet: Smart Green Shipping (SGS)