WASP

Smart Green Shipping begint testen vleugelzeil op land

Smart Green Shipping start een test met FastRig: een robuust aluminium vleugelzeil dat windkracht gebruikt om stuwkracht te leveren aan een schip. Het recyclebare, intrekbare, autonome vleugelzeil zou de brandstofuitstoot met dertig procent verminderen.

FastRig is ontwikkeld in samenwerking met reders en vrachteigenaren. De eerste FastRig werd op 14 maart op de markt gebracht met financiële steun van MOL Dry Bulk, Scottish Enterprise en particuliere investeerders. Smart Green Shipping werkte samen met de wereldleidende scheepsarchitecten Humphreys Yacht Design, die het ontwerp van FastRig ontwikkelden. Argo Engineering was verantwoordelijk voor de vertaling van het hoogwaardige ontwerp naar praktische, betaalbare bouwtechniek.
FastRig zal aan land worden getest in Hunterston PARC in Schotland voordat het later dit jaar aan boord wordt getest.

Ontwikkeling van dichtbij bekijken

In het afgelopen jaar is windenergie eindelijk een belangrijk onderdeel geworden van het gesprek over emissiereductie in de scheepvaartindustrie, nu de noodzaak om koolstofarm te worden om aan de regelgeving te blijven voldoen, wordt omarmd’, zegt Diane Gilpin, oprichter en CEO van Smart Green Shipping. Wind is de voor de hand liggende oplossing – het is overvloedig aanwezig, vrij en exclusief beschikbaar voor elk schip dat is uitgerust om het te benutten. In tegenstelling tot andere vergroeningsoplossingen bespaart windondersteuning geld.
Ze voegt eraan toe: ‘Deze volgende fase voor FastRig, waarin het schip uitgebreide tests aan land ondergaat, is niet alleen cruciaal om de veiligheid en betrouwbaarheid te garanderen, maar geeft zeevarenden en reders ook de kans om het systeem van dichtbij te bekijken, uit te proberen en te gebruiken als input voor onze doorlopende ontwerpontwikkeling. De eerste keer dat deze 20 meter lange test- en demonstratie FastRig omhoog komt, is het hoogtepunt van veel hard werk in het hele scheepvaartecosysteem […]. Maar dit is nog maar het begin: we zijn bezig met de ontwikkeling van grotere FastRigs, geïntegreerde weerroutingsoftware en wrijvingsloze wind-as-a-service aanbiedingen voor onze klanten.

Extreem licht

FastRigs zijn extreem licht, waardoor ze snel en gemakkelijk te installeren en te verwijderen zijn, ze hebben geen invasieve retrofit procedures nodig die ruimte stelen uit laadruimen en de lading verminderen.
FastRig (van Smart Green Shipping).FastRig (van Smart Green Shipping).
Ze trekken zich terug bij lichte wind om extra windweerstand te vermijden die meer motorvermogen zou vereisen, waardoor ze minder brandstof verbruiken. De vleugelzeilen worden ook ingetrokken bij zwaar weer om de veiligheid te verbeteren, om in en uit havens te manoeuvreren, onder bruggen door te varen en bij het laden en lossen van ladingen. De digitale FastRigs “weten” wanneer ze uit de weg moeten.

Te bezoeken vanaf april

In 2018/19 voorspelde een haalbaarheidsstudie in samenwerking met FastRigs, waarbij de uitstoot werd gemeten die werd bespaard door FastRigs op een Panamax op zijn gebruikelijke route en normale werksnelheid, dat de wingsail tot twintig procent uitstoot per jaar zou besparen. Deze analyse werd uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Southampton. Van het meest recente FastRig ontwerp is aangetoond dat het de uitstoot met nog eens tien procent vermindert.
In de komende maanden zal Smart Green Shipping het platform aan land testen om de belangrijkste veiligheids-, operationele, technische en mechanische systemen te beoordelen, in samenwerking met projectpartners. Vanaf april zal Smart Green Shipping bezoekers ontvangen op de testlocatie in Hunterston, Schotland, om FastRig in actie te zien.

Lees het hele artikel in de nieuwsbrief van SWZ-Maritime.

Foto: Smart Green Shipping.