WASP

Schepen benutten wind voor een reis naar een schonere toekomst

Het enthousiasme – en de competentie – van Cristina Aleixendri is onmiskenbaar als het erom gaat te praten over hoe door de wind ondersteunde scheepvaart op het punt staat een planeetveranderende comeback te maken. Aleixendri richtte in 2014 een bedrijf op met de naam bound4blue met twee mede-Spanjaarden om zeiltechnologie te ontwikkelen, geïnspireerd door hun opleiding in luchtvaarttechniek.

Droom die uitkomt
‘Toen we begonnen, werden we gezien als gekke ingenieurs omdat we zeilen terug naar schepen wilden brengen’, zei ze. ‘Maar als we vandaag met reders spreken, vertellen ze ons dat we terug naar de wind gaan en dat het nooit zal worden verlaten.’ ‘Wind-voortstuwingstechnologie wordt een standaard’, zegt Aleixendri. ‘Het begon als een droom van mij. Nu zie ik het minder als een droom en meer als een realiteit.’

Niet alleen heeft het in Barcelona gevestigde bound4blue een groeiende belangstelling gewekt van rederijen voor zijn door de wind ondersteunde voortstuwingssysteem, maar Aleixendri, de chief operating officer van het bedrijf, heeft aanzienlijke persoonlijke erkenning gekregen voor haar inspanningen. In 2019 haalde ze de Forbes 30 Under 30-lijst voor productie en industrie in Europa. Het jaar daarop won Aleixendri de European Institute of Innovation and Technology Woman Award ter erkenning van inspirerende vrouwelijke ondernemers. Ze behaalde een Master of Sciences-graad in lucht- en ruimtevaarttechniek aan de Polytechnische Universiteit van Catalonië.

Wind in de zeilen
Nu coördineertbound4blue een door de EU gefinancierd zeilproject dat de naam van het bedrijf ontleent en twee jaar loopt tot februari 2024. Er is veel ruimte voor groei in windondersteunde scheepvaart. Volgens de International Windship Association waren in september 2022 wereldwijd slechts 21 grote commerciële schepen uitgerust met de mogelijkheid om windenergie te benutten. Hoewel voorspeld wordt dat dit jaar meer dan zal verdubbelen tot wel 50 schepen, is dat nog steeds een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met de wereldwijde vloot. Volgens Aleixendri is windenergie levensvatbaar voor verschillende schepen, waaronder vrachtschepen, tankers, veerboten en cruiseschepen.

Bij het aanbreken van 2023 zal de inwerkingtreding van nieuwe regelgeving door de Internationale Maritieme Organisatie op het gebied van energie-efficiëntie en koolstofemissies naar verwachting ook de groei stimuleren.

Zuig ventilator
Bound4blue heeft een zogenaamd autonoom op zuigkracht gebaseerd zeil ontwikkeld, dat in niets lijkt op een traditioneel zeil. Het heeft het uiterlijk van een cilindervormige toren die oprijst uit het scheepsdek. Traditionele zeilen werken door ”de wind te vangen”. De wind creëert een gebied met een hogere druk achter het zeil in vergelijking met de andere kant. Dit drukverschil genereert een kracht die het schip voortstuwt, ook wel ‘lift’ genoemd. De ”eSAIL” van bound4blue bevat daarentegen een zuigventilator om lucht uit een toren te zuigen terwijl de wind eromheen stroomt, waardoor een sterkere lift ontstaat om de boot aan te drijven. Dit resulteert in zes of zeven keer de lift van een conventioneel star zeil en zou het brandstofverbruik tot 40% kunnen verminderen in combinatie met een beter scheepsontwerp en aanpassingen in routes om te profiteren van de heersende winden, aldus Aleixendri.

Lees het gehele artikel op de bron: horizon, The European Research & InnovationMagazine

Afbeelding: Rendering van EEMS Traveller-vrachtschip met twee geïnstalleerde eSails. © gebonden4blue, 2022