Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Rotorzeiltesten op ’s werelds grootste shortsea ro/ro

CLdN, een logistiek specialist op het gebied van shortsea en bulkvervoer, is klaar om te beginnen met het testen van rotorzeilen aan boord van haar Ro/Ro MV Delphine tijdens haar normale operaties tussen het VK, Ierland en Europa. De onlangs voltooide installatie in Rostock, Duitsland, is een van de grootste die de door Norsepower ontwikkelde technologie tot nu toe test.

Met de wereldwijde scheepvaartindustrie in een race om windondersteunde voortstuwing in te zetten om de doelstellingen van het verminderen van emissies en het verbeteren van de operationele efficiëntie van schepen te bereiken, is CLdN van plan het schip te gebruiken om de prestaties van rotors in normale bedrijfsomstandigheden te demonstreren. Samen met de Afdeling Maritieme Technologie van de Universiteit Gent gaan ze de komende maanden de prestaties van de rotors van de Delphine te bestuderen. De logistieke specialist CLdN zegt dat het van plan is windondersteunde voortstuwing te installeren in zijn vloot van 20 Ro/Ro’s na beoordeling van het prestatieniveau van dit eerste schip.

De Delphine, gebouwd in 2018, is een schip van 27.687 dwt en heeft een lengte van 230 meter. Het is geregistreerd in Malta en heeft een capaciteit van bijna 8.000 baanmeters, waarmee het het grootste shortsea-schip in zijn soort is. Het schip is nu uitgerust met twee rotors, elk ongeveer 35 meter hoog en met een diameter van 4 meter. CLdN meldt dat het zeilsysteem volledig geautomatiseerd is en detecteert wanneer de wind sterk genoeg is om brandstof- en emissiebesparingen op te leveren, waarna de rotors automatisch starten. De zeilen zijn ook kantelbaar, waardoor het schip onder bruggen door kan en de operationele flexibiliteit behouden blijft.

“De rotorzeilen zullen onze brandstof- en emissiebesparingen op de Delphine maximaliseren en we zullen dit project gebruiken om te helpen bepalen hoe de technologie kan worden ingezet op de huidige CLdN-vloot en onze nieuwbouwschepen”, aldus Gary Walker, Chief Operating Officer, CLdN Ro/Ro.

De rederij meldt dat het schip nu al een van de zuinigste shortsea Ro/Ro-schepen ter wereld is. Ze melden dat ze 28 gram CO2 hebben uitgestoten per ton verzonden vracht per afgelegde kilometer met de Delphine. Ze verwachten dat de rotoren de uitstoot met nog eens 10 procent zullen verminderen.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritime Excutive

Afbeelding: ‘Delphine’ © CLdN