Rotorzeilen en reisoptimalisatie leveren tot 28 pct CO2-besparingen op in een studie
De combinatie van NAPA Voyage Optimization met de Norsepower Rotor Sail™ kan emissiereducties van gemiddeld 28% opleveren op de Atlantische route tussen New York en Amsterdam, zo blijkt uit een studie. De bevindingen maken deel uit van een simulatieproject dat is uitgevoerd in samenwerking met Norsepower, een in Finland gevestigde leverancier van ondersteunende windvoortstuwingssystemen, maritieme software-expert NAPA en de Japanse scheepsbouwer Sumitomo Heavy Industries Marine & Engineering Co., Ltd. (SHI-ME) .
In de eerste fase van het gezamenlijke simulatieproject werd gekeken naar het brandstofbesparende en emissiereductiepotentieel van het combineren van Norsepower Rotor Sail™ en NAPA Voyage Optimization aan boord van het windvoortstuwingsschip van SHI-ME.
Fase één van het simulatieproject vond plaats van december 2002 tot maart 2023. De bevindingen laten zien dat van de 28% gemiddelde CO2-emissiebesparingen de bijdrage van NAPA Voyage Optimization geschat kan worden op 12%. Reizen die werden gevaren met NAPA Voyage Optimization behaalden de grootste brandstofbesparing door ten noorden van het VK te varen. Het gezamenlijke simulatieproject maakte gebruik van inzichten uit NAPA’s scheepsprestatiemodel en zijn reissimulatietools, evenals de feitelijke prestatiegegevens van Norsepower. Met behulp van nowcast-weergegevens uit 2022 en specificaties van Norsepower en SHI-ME, konden de door NAPA ontwikkelde digitale tweelingen de prestaties van de tankers in geselecteerde zeegebieden simuleren.
Als we kijken naar de resultaten op alle zes de routes, vond de studie een gemiddelde CO2-reductie van 19% bij gebruik van NAPA Voyage Optimization naast Norsepower Rotor Sails™, waarbij NAPA Voyage Optimization 10% bijdroeg aan deze emissiereducties. Met behulp van inzichten uit de simulatie onderzocht het onderzoek ook hoe de prestaties van het schip in de ontwerpfase kunnen worden voorspeld, waarbij werd getest hoe het schip bestand was tegen wisselende zee- en weersomstandigheden.
Lees het gehele artikel op de bron: Offshore Energy
Afbeelding © Norsepower