Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende binnenvaart

Rederijen keren terug naar bewezen kracht van wind

De scheepvaart gaat terug naar de toekomst. Duizenden jaren nadat de Egyptenaren voor het eerst zeilen gebruikten om boten over de Nijl te verplaatsen, overwegen grote bedrijven opnieuw de kracht van wind om goederen over de hele wereld te vervoeren. Van reusachtige vliegers tot torenhoge zeilen, er worden technologieën ontwikkeld om schepen voort te stuwen die minder behoefte hebben aan fossiele brandstoffen, net zoals de hogere energiekosten en strengere milieuregels de scheepvaart onder druk zetten om op te ruimen.

Liefhebbers van windenergie zijn van mening dat deze technologieën een leidende rol zouden moeten spelen bij de ambities om de koolstofemissies uit de toeleveringsketen te elimineren. Anderen hebben echter gewezen op de beperkte voordelen op bepaalde schepen of handelsroutes. Ze hebben zich ook afgevraagd of de scheepvaartindustrie, die een van de meest resistente is geweest tegen decarbonisatie, kan worden gestimuleerd om de miljoenen te investeren die nodig zijn om de wereldwijde vloot weer op te bouwen.

“In 2014 liep ik een kamer binnen en vrijwel iedereen zei: ‘Oh nee, hij gaat praten over dit idiote idee'”, zegt Gavin Allwright, secretaris-generaal van de International Windship Association, die verschillende start-ups die windvoortstuwingssystemen ontwikkelen. Maar hij suggereert dat de houding “fundamenteel is veranderd”. Allwright merkt op dat, nadat een handvol bedrijven begonnen met het installeren van windaandrijvings-technologie op hun schepen, “ik in staat was om gesprekken aan te gaan en te zeggen: ‘Je concurrenten doen dit, waarom jij niet?’

In 2018 installeerde Maersk, toen de grootste containerrederij ter wereld, twee 30 meter hoge rotorzeilen op een tankschip: de Maersk Pelican. Deze draaiende zeilen, ontworpen om het schip voort te stuwen door de snelheid van de luchtstroom eromheen te veranderen, werden geprezen als een kans om de afhankelijkheid van de pelikaan van brandstof te verminderen en een “nieuw speelveld” te creëren.

Meer recent kondigde het Amerikaanse voedingsbedrijf Cargill plannen aan om twee opvouwbare zeilen te installeren op het dek van een bulkcarrier, gebouwd door Mitsubishi in 2017 en gecharterd door Cargill. “We zijn al heel lang geïntrigeerd door wind”, legt Jan Dieleman, president van Cargill’s Ocean Transportation-divisie, uit, die verwacht dat het omgebouwde schip tegen de lente klaar zal zijn om uit te varen. Hij zegt dat wind “duidelijk een rol speelt bij het minimaliseren” van het bedrag dat moet worden uitgegeven aan groene voortstuwingsmethoden, die duurder blijven dan fossiele brandstoffen.

Lees het gehele artikel op de bron: Financial Times

Afbeelding: Maersk Pellican, © Norsepower