Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Rederij Ponant verplicht zich om in 2030 een emissievrij cruiseschip te bouwen

Cruise rederij Ponant heeft zich gecommitteerd om tegen 2030 een emissievrij cruiseschip te bouwen, volgens een concept van het onderzoeks- en ontwikkelingsteam dat zes nieuwe technologieën combineert. De cruisemaatschappij zal samenwerken met scheepsarchitecten Stirling Design International aan de Swap2Zero, terwijl er besprekingen gaande zijn om een scheepswerf te selecteren om het schip te bouwen.

“Ons toekomstige schip streeft ernaar om in 2030 geen broeikasgassen meer uit te stoten tijdens het varen, manoeuvreren, in de haven of voor anker”, zegt Hervé Gastinel, CEO van Ponant. “De ecologische voetafdruk zal gedurende de hele levenscyclus worden verkleind. Hernieuwbare energie geleverd door wind en zon zal worden gecombineerd met koolstofarme niet-fossiele energie door middel van brandstofcellen.”

Het schip zal ongeveer 100 hutten krijgen en 181 meter lang zijn. Met de zeilen zal gemiddeld 50 procent van de voortstuwingsenergie door wind worden geleverd. Er worden twee alternatieve Franse ontwerpen overwogen – een is de Oceanwings, die eruit zien als verticale vliegtuigvleugels en volgens hetzelfde principe werken om lift te creëren door het verschil in luchtdruk aan elke kant. De andere methode die Ponant overweegt is Solid Sail ontwikkeld door de scheepswerf Chantiers de l’Atlantique, deze kunnen 360 graden draaien en kantelen om onder bruggen door te gaan. Zonnepanelen zullen ook worden geplaatst op een oppervlakte van 1.000 vierkante meter op het schip, terwijl nieuwe generatie zonne-energie-installaties zullen worden geïntegreerd in de constructies en zeilen.

Een lage-temperatuurbrandstofcel die op vloeibare waterstof werkt, levert extra energie voor de voortstuwing, waarbij het geproduceerde water en de warmte worden hergebruikt. Een hogetemperatuur-brandstofcel daarentegen zal voldoen aan de vereisten voor hotellading van het schip, waarbij de afgegeven warmte wordt teruggewonnen en gebruikt om warm water te produceren. De koolstofafvangtechnologie aan boord zal worden gekoppeld aan de hogetemperatuurbrandstofcel, terwijl een op maat gemaakt energiebeheersysteem het vermogen regelt en verdeelt zonder dat er generatoren aan staan.

“Ponant is een bedrijf van zeilers gericht op onderzoek en innovatie, en het is deze pioniersgeest die het hele Swap2Zero-programma inspireert”, aldus Gastinel. “Dit is veel meer dan een nieuw schip. We willen een nieuwe manier van varen aanbieden en actief bijdragen aan het koolstofvrij maken van de maritieme sector. Ons interne onderzoeks- en ontwikkelingsteam heeft de beste specialisten op het gebied van scheepsbouw en hernieuwbare energie samengebracht om een energiemodel te bedenken en te ontwikkelen dat gericht is op nulemissie. Met Swap2Zero bouwen we een Franse technologische showcase om andere belanghebbenden te overtuigen om zich in te zetten voor koolstofneutrale navigatie”.

Lees het gehele artikel op de bron: cruiseandferry

Afbeelding: Ponant