Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Opnieuw zeilend vrachtschip in de IJmuidense haven. Verantwoord transport heeft wind in de zeilen

Voor de tweede keer in amper een week tijd lost een zeilschip een deel van zijn (fairtrade) lading bij de Vissershaven in IJmuiden. En het zou zomaar eens vaker voor kunnen komen. Verantwoord transport is duidelijk in opmars. De Avontuur, een zeilschoener, ligt achterin de Trawlerkade. Het zeilschip heeft een opmerkelijke lading aan boord: 170 vaten rum afkomstig uit het Caraïbisch gebied. Heel wat anders dan de pakken haringen en makrelen uit de noordelijke streken die doorgaans in de vrieshuizen van Lineage Logistics, de opvolger van het IJmuidense Kloosterboer, worden opgeslagen.

Fairtransport
De Avontuur is één van de zeilschepen waar de in Den Helder gevestigde Fairtransport Shipping scheepsagent van is. Vorige week deed een ander zeilschip van de agent de haven van IJmuiden aan, namelijk de Gallant. Dit schip, in 1916 gebouwd als de zeillogger ’Jannetje Margaretha’ KW 153, bracht hier vijftien ton ruwe koffie- en cacaobonen. De Gallant gaat binnenkort naar de Franse havenstad Dieppe (Normandië) en lost daar rum en mezcal, sterke drank.

Tot het vertrek ligt het zeilschip te pronken tussen schepen voor de windoffshore. Het is de Avontuur van de Duitse organisatie Timbercoast. Een in Nederland gebouwde schoener uit 1920 dat meer dan 100 ton vracht kan vervoeren. Dit laatste schip vaart regelmatig tussen Duitsland, Frankrijk, de Canarische Eilanden, het Caribisch gebied, Zuid-, Midden- en Noord-Amerika en de Azoren. En vandaag dus in IJmuiden.

Kortere route
,,Voor de Avontuur regelen we afnemers en zetten de route uit”, zegt Sabine Fox van Fairtransport Shipping dat als doel heeft goederen per duurzaam transport te vervoeren. ,,Normaal gesproken lossen we in Amsterdam. Maar IJmuiden is voor ons een kortere route, direct aan zee en geen tocht over het Noordzeekanaal. Dit scheelt ons veel tijd.” Tot dusverre bevalt IJmuiden als tussenstation prima. ,,De mensen van de haven zijn heel behulpzaam en denken met ons mee.”

Dus is de kans groot dat de twee zeilschepen vaker in IJmuiden zijn te zien. En mogelijk komt daar nog een zeilschip van de Helders scheepsagent bij: de alom bekende Tres Hombres. Met een lengte van 32 meter, twee masten, negentien zeilen en een crew die bestaat uit een verzameling van nationaliteiten.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: de Avontuur onderweg op de Atlantische Oceaan, © Timbercoast