Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

ONE bestelt Wind-Assist Technology van Nederlandse Econowind

Het in Singapore gevestigde Ocean Network Express (ONE) heeft besloten om voor eind 2023 twee containergestuurde windassistentie-eenheden te installeren op een van hun geëxploiteerde containerfeederschepen. De 143 meter lange Kalamazoo met een capaciteit van 1036 TEU is eigendom van het in Singapore gevestigde Norse en de windassistentiesystemen zullen worden geleverd door het in Nederland gevestigde bedrijf Econowind.

De twee containerunits worden uitgerust met het nieuwste vleugelontwerp van Econowind, de VentoFoil. Deze zijn voorzien van slimme aanzuigsystemen om de luchtstroom rond het vleugelvormige element te regelen en zorgen voor maximale liftkracht per oppervlakte. De VentoFoil-units van 10,5 x 2,8 meter kunnen stuwkracht genereren om tot 400 kW aan motorvermogen te besparen. Het ventifoil-systeem zit compleet in een container volledig geautomatiseerd en verplaatsbaar om laad/los activiteiten niet te hinderen.

Frank Nieuwenhuis, CEO van Econowind voegt hieraan toe: “Hoe meer installaties we kunnen retrofitten, hoe meer data we kunnen verkrijgen waarvan we kunnen leren. Dit geeft ons solide bewijs van hoe door de wind ondersteunde voortstuwing van schepen de uitstoot per zeemijl vermindert en hoe schepen hun EEXI / EEDI verbeteren. Dit dient tevens als rechtvaardiging voor de investering; de kosten van systemen kunnen worden gedekt door de gegenereerde besparingen.”

Eerder deze maand lanceerde ONE zijn Eco Calculator, die de uitstoot van kooldioxide (CO2) berekent van de operationele schepen van ONE. Met de ONE Eco Calculator worden eenheden uitgedrukt als Tank-to-Wake of Well-to-Wake (WTW). De ONE Eco-calculator geeft de totale afstand en totale CO2-uitstoot van de plaats van ontvangst tot de plaats van levering, inclusief deurlocaties.

Lees het gehele artikel op de bron: Marinelink