Offshore CO2-opslag in Noordwest-Europa met duurzame schepen
In Denemarken is een proefproject begonnen met de opslag van 15.000 ton CO2 in een leeg olieveld. Het is de voorloper van een plan om jaarlijks 400.000 ton te gaan opslaan, iets waaraan de Deense regering 1,1 miljard euro gaat bijdragen. En in de haven van Antwerpen-Brugge is een consortium gevormd dat in 2030 de helft van alle CO2 in het havengebied wil afvangen en opslaan in lege olie- en gasvelden. Maar Noorwegen is intussen het verst gevorderd.
Daar heeft Northern Lights, een joint venture van de energiebedrijven Equinor, Shell en TotalEnergies, al twee CO2-carriers besteld in China voor het project Longship dat met 1,5 miljard euro wordt gesteund door de Noorse regering. De twee schepen met een capaciteit van 7500 kubieke meter elk, worden berederd door K-Line. Het zijn 130 meter lange schepen, voorzien van LNG-motoren en Flettner-rotoren Van Norsepower. Deze schepen gaan CO2 ophalen bij Noorse en andere Europese terminals. Losplaats is de Øygarden-terminal in de buurt van Bergen. Daar gaat de CO2 via een pijpleiding naar een opslag op 2600 meter diepte. Hier wordt naar verwachting in 2024 mee begonnen en er is in eerste instantie ruimte is voor 1,5 miljoen ton per jaar. In een volgende fase wordt dat uitgebreid naar vijf miljoen ton per jaar.
Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees
Afbeelding: De CO2-carrier die voor Northern Lights CO2 gaat inzamelen voor opslag op 2600 meter diepte. Artist’s impression Northern Lights