Oceanbird: windaandrijving neemt een vlucht
Alfa Laval en Wallenius werken samen om Oceanbird te creëren, dat een reeks windzeilen produceert om bijna elk type vaartuig voort te stuwen. “Om een revolutie in de scheepvaart te realiseren, moeten we zowel nieuwbouw aanpakken die speciaal ontworpen is om te zeilen als het achteraf uitrusten van bestaande schepen met vleugelzeilen.” Dit waren de woorden van Oceanbird-directeur Niclas Dahl tijdens een interview met Tanker Shipping & Trade.
Het Oceanbird-concept voor windaangedreven scheepvaart is ontwikkeld door Wallenius Marine, KTH Royal Institute of Technology en RISE (voorheen SSPA). Het onderzoeksproject werd ondersteund door de Zweedse Transportadministratie en is bedoeld om een belangrijke rol te spelen bij de voortstuwing van vrachtschepen met een bijna emissievrije voortstuwing.
Het was in 2021 dat Wallenius en Alfa Laval aankondigden dat ze AlfaWall Oceanbird hadden opgericht, een joint venture gericht op de ontwikkeling van een windaandrijfsysteem. Het hele concept, inclusief een volledige set vleugelzeilen, speciaal ontworpen romp en aanbevelingen voor snelheid/route, kan de uitstoot aanzienlijk verminderen. “Het onderzoeksproject heeft aangetoond dat het mogelijk is om de uitstoot van schepen met wel 90% te verminderen als alle emissiebeïnvloedende factoren op elkaar zijn afgestemd”, aldus dhr. Dahl. “Het complete Oceanbird-concept zou slechts 10% van de tijd de motor nodig hebben”
Tegen 2015 had Carl-Johan Soder, ontwerpmanager van Wallenius Marine, ideeën geschetst voor een krachtige romp van een vrachtschip, met aerodynamische bovenzijden en een stijf vleugelzeilmastsysteem. In 2018 hebben Wallenius Marine, KTH Royal Institute of Technology en Statens Skepprovnings Anstalt (SSPA, nu geïntegreerd in de Research Institutes of Sweden – RISE) een subsidie van SEK 32 miljoen (US $ 3,5 miljoen) aangevraagd bij de Zweedse transportadministratie voor een driejarige ontwikkeling project, start in 2019.

Het 2022 Oceanbird-ontwerp bestaat uit een stijf grootzeil met een voorrandflap. Dit ontwerp is misschien bekend bij degenen die jachtraces met hoge prestaties volgen, waarbij het voorzeil/flap functioneert om lucht naar het grootzeil te leiden om extra lift te genereren tot het punt dat boten sneller kunnen varen dan de windsnelheid. De romp van vrachtschepen creëert te veel weerstand om een dergelijk effect te bereiken, maar met een hoogte van 40 m en een breedte van 14 m genereert het Oceanbird-zeil aanzienlijke stuwkracht.
Volgens Oceanbird laten simulaties zien dat als een schip, volledig uitgerust met Oceanbird Wings, een gemiddelde snelheid van 9-10 knopen heeft, de motor slechts 10% van de tijd nodig is. De snelheid van 9-10 knopen is aanzienlijk, ruim binnen het bereik van tankers, hoewel voor schepen op lijndiensten, zoals containerschepen, de voordelen afnemen naarmate de motor meer wordt gebruikt. Daarnaast dragen de grotere afstanden die door grote tankers over de oceanen worden afgelegd, bij tot een vermindering van het motorgebruik, in vergelijking met korteafstandswerk langs kustroutes en in overbelaste havengebieden.
Lees het gehele artikel op de bron: Riviera
Afbeelding: Het Oceanbird-zeil kan gemonteerd worden op een breed scala aan scheepstypen (bron: Oceanbird)