Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Norsepower en IINO Lines gaan Rotor Sails™ installeren op een nieuwbouw VLGC

Norsepower Ltd., de wereldwijde leverancier van ondersteunende windvoortstuwingssystemen, en de wereldwijde rederij IINO Lines hebben op 31 maart een contract getekend voor de levering en installatie van twee Norsepower Rotor Sails™ op een nieuw gebouwde Very Large Gas Carrier (VLGC). Het nieuwe schip – 31 maart opgeleverd in Korea – is klaar om te worden uitgerust met twee op maat gemaakte 20 meter hoge Norsepower Rotor Sails™ naast elkaar. De nieuwe, speciaal ontworpen units van 20m x 4m zijn ontwikkeld om tegemoet te komen aan de specifieke doorvaarhoogte beperkingen van het schip. De units zullen in het tweede kwartaal van 2024 aan boord van het schip worden geïnstalleerd.

De Norsepower Rotor Sail™ is een innovatieve, gemoderniseerde versie van de Flettner rotor. Een kleine hoeveelheid elektriciteit wordt gebruikt om de cilinder op het dek te laten draaien. De draaiende cilinder en de wind creëren het Magnus-effect om stuwkracht te genereren die de hoofdvoortstuwing ondersteunt, wat het brandstofverbruik, de uitstoot en de brandstofkosten vermindert.

4 % minder brandstof
Middels berekeningen schat Norsepower dat de Rotor Sails het brandstofverbruik en de CO₂-uitstoot van het schip met ongeveer 4% zullen verminderen. De prestaties van de Norsepower Rotor Sails™ worden geschat aan de hand van een methodologie die is geverifieerd door ClassNK. De besparing zal het schip helpen om te voldoen aan internationale doelstellingen voor emissiereductie, waaronder de Carbon Intensity Indicator (CII), en om te besparen op stijgende brandstofkosten, terwijl het ook toekomstbestendig kan zijn door verwachte koolstofprijzen.

Tuomas Riski, CEO van Norsepower, voegde toe: “Nu strengere milieuregelgeving van kracht is, neemt de belangstelling voor de Norsepower Rotor Sail™ aanzienlijk toe en onze nieuwste overeenkomst laat zien hoe er vandaag actie wordt ondernomen door meerdere belanghebbenden, waaronder bevrachters. Dit wordt ondersteund door de real-life prestatiegegevens van de 15 Norsepower Rotor Sails™ die vandaag in actie zijn. De gegevens van acht jaar werking tonen de bereikte verlaging van brandstofkosten en emissies aan, die in sommige gevallen meer dan 25% bedraagt. Het is ook het derde contract voor de installatie van een gastanker van Norsepower. We zijn verheugd om deel uit te maken van de oplossing om de scheepvaart te helpen haar ambitieuze doel van koolstofneutraliteit te bereiken.”

Lees het gehele artikel op de bron: Norsepower