Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Nor-Shipping Next Generation Ship Award: een overwinning voor hybride tankers met windondersteuning

De Deense tankeroperator Terntank en Kongsberg Maritime hebben erkenning gekregen met de Nor-Shipping Next Generation Ship Award 2023. Het is altijd mooi om te zien dat innovatie wordt erkend in de scheepvaartindustrie en de Nor-Shipping Next Generation Ship Award 2023 is een bewijs van de slimme, duurzame maritieme operatie die de hybride tankers vertegenwoordigen.

De hybride tankers van Terntank zijn drie schepen van 15.000 dwt die zijn ontworpen om te functioneren op diesel, biobrandstof of methanol, terwijl ze ook zijn uitgerust met windondersteunde technologie. Kongsberg Maritime leverde de engineering en uitrusting voor de schepen, die momenteel in aanbouw zijn in China. De schepen zijn ook uitgerust met Terntanks batterij-aangedreven hybride oplossing.

De nieuwe Terntank-tankers zullen de CO2-uitstoot verminderen door een combinatie van schone technologieën. Alleen al de windondersteunende technologie zal naar verwachting de uitstoot met wel 19% verminderen. De schepen moeten een Energy Efficiency Design Index hebben die bijna 40% lager ligt dan de vereisten van fase 3 van 2025.

De Nor-Shipping Next Generation Ship Award is geen sinecure, gezien de hevige concurrentie van de inzendingen.
De geselecteerde schepen werden beoordeeld op basis van hun energie-efficiëntie, innovatie, geschiktheid en flexibiliteit, technologiegebruik, veiligheid en beveiliging, en ecologische duurzaamheid. Dit jaar stonden drie van de vier inzendingen in de schijnwerpers van windondersteunde technologie, geselecteerd door een internationale jury, waaronder Award-president DNV-groepspresident en CEO Remi Eriksen. Met de integratie van windondersteunende technologie in het ontwerp van deze schepen, kunnen deze tankers het windvermogen optimaliseren, de CO2-uitstoot nog verder verminderen en brandstof besparen.

Lees het gehele artikel op de bron: Riviera

Afbeelding: Terntank wind-assisted tankers © Kongsberg