Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Nieuwe duurzame veerdienst tussen Amsterdam en Porto

Deze week kondigde een groep bevrachters en reisagenten hun samenwerking aan voor een nieuwe veerdienst tussen Amsterdam en Porto, die ook tussenliggende havens in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk aandoet. Dit wordt de eerste duurzame lijndienst van rederij EcoClipper. De lijndienst voor passagiers en vracht, start op 22 april 2023 vertrekkend vanaf Amsterdam. De tweemaster De Tukker, zal het eerste zeilschip van EcoClipper zijn dat op deze lijndienst zal worden ingezet.

Dit schip zal door middel van windkracht maximaal 12 passagiers en een lading van 70 kubieke meter vracht vervoeren. De nieuwe lijndienst gaat varen tussen de havens van: Amsterdam, Penzance, Porto, Noirmoutier, Saint Nazaire, Torquay, Londen en Scheveningen.

In samenwerking met de bevrachters en charteraars: New Dawn Traders, Fairtransport, Shipped by Sail en Port O’ Bristol, evenals de reisagenten: Fair Ferry, Classic Sailing, De Nederlandse Vloot, Slowtravel Experience en Windseeker, plant EcoClipper jaarlijks drie retourreizen. Al deze partners zijn gespecialiseerd in het aanbieden van duurzame reizen. Boekingen kunnen worden gedaan bij een van deze agenten of rechtstreeks via de EcoClipper-website.

Alexandra Geldenhuys, oprichtster en directeur van New Dawn Traders: “Met deze veerdienst als voorbeeld van duurzame logistiek, vergroten we het bewustzijn rond eerlijk transport, oceaan behoud en voedselsoevereiniteit, en ondersteunen we de groeiende industrie voor zeilende vrachtvaart.”

Karel De Boer, oprichter van Fair Ferry: “We zijn vóór de pandemie begonnen met pionieren op het gebied van duurzaam reizen op zeilschepen. Het bleek dat de vraag van reizigers drie keer zo groot was als het aanbod van schepen. De reizigers die deze reizen boeken hebben heel verschillende achtergronden: van backpackers die niet willen vliegen tot gepensioneerden met geld en tijd.”

Kapitein Jorne Langelaan, oprichter en CEO van de zeilschip rederij EcoClipper, zegt: “Sinds enkele jaren ontwikkelt zich in Europa een anti-vliegbeweging die bekend staat als “vliegschaamte”. Sinds kort is er weer een ongekende groei in de inzet van nachttreinen in de logistiek. De volgende stap is de terugkeer van het zeilschip voor lange afstands transport.”

Deze veerdienst komt tegelijk met een nieuw voorstel van de Europese commissie om de uitstoot van broeikasgassen in de scheepvaart in 2030 met 55% te verminderen. Ook is er steeds meer vraag naar duurzame en emissievrije verbindingsmogelijkheden tussen Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Portugal.

Adam Purser, oprichter van Classic Sailing, reageert enthousiast: “Voor ons is een echte zeilschip, een schip wat je hart sneller doet kloppen als het rond een landtong komt, of een beroepsvisser doet opkijken van zijn netten en laat glimlachen als ze voorbij vaart. EcoClipper brengt met De Tukker juist zo’n schip in de vaart. Door samen te werken met EcoClipper, helpen we mee aan de duurzame transitie van de scheepvaart.”

Bron: persbericht, foto: de Tukker onder zeil