Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Nieuw zeilsysteem ontwikkeld in Japan: Sailet

Het in Fukuoka gevestigde Eco Marine Power (EMP) heeft vandaag aangekondigd dat het een nieuw type zeilsysteem voor schepen heeft ontwikkeld. Dit zeil, bekend als een Sailet, kan de voortstuwingskrachten verhogen die worden gecreëerd door EMP’s gepatenteerde EnergySail en kan ook worden gebruikt als een stand-alone zeilondersteunde voortstuwing. Bovendien kan het worden gebruikt als een aanpassing aan het EnergySail, zodat dit beter beschermd is tijdens vrachtoperaties en tijdens stormen. Afbeeldingen van de Sailet zijn nog niet onthuld omdat het patent nog in behandeling is.

Op computationele vloeistofdynamica gebaseerde onderzoeken hebben ook aangetoond dat de oriëntatie van dit nieuwe apparaat kan worden aangepast om de krachten op een zeil te veranderen, waardoor het werkt als een vorm van belastingcontrole, vooral wanneer het is gekoppeld aan het automatiserings- en besturingssysteem dat EMP heeft ontwikkeld met verschillende strategische partners.

EnergySail
Het EnergySail-concept is flexibel ontworpen zodat het kan worden gemonteerd op een breed scala aan schepen, waaronder grote capesize bulkers, RoRo-schepen, cruiseschepen en patrouillevaartuigen van de marine en de kustwacht. Het is ook een integraal onderdeel van het Aquarius Eco Ship van Eco Marine Power, dat het zeil combineert met andere energieapparaten en het Aquarius MRE-systeem dat de verschillende energiesystemen op het schip integreert en beheert. Het bedrijf heeft patenten op zijn technologie en kreeg in 2021 Approval in Principle (AIP) van ClassNK voor het duurzame energiesysteem voor schepen.

Naar verwachting zal de Sailet begin 2024 klaar zijn voor proefvaarten op zee en zal hij worden opgenomen in EMP’s vaste zeil- en zonne-energieoplossing Aquarius MRE (foto), die in 2021 door ClassNK in principe is goedgekeurd (AIP).

Lees het gehele artikel op de bron: Splash 247

Kijk hier voor meer info over EnergySail