Nieuw windvoortstuwingssysteem besproken: Aloft Systems
Miles Keeney-Ritchie, CEO van Aloft Systems, spreekt met Ship Technology over het unieke zeilsysteem van het bedrijf: Het in Boston gevestigde Aloft Systems heeft zijn windaandrijvingssysteem in containers ontworpen om het brandstofverbruik en de uitstoot van fossiele brandstoffen voor de scheepvaart te verminderen, waarbij het systeem wordt beschreven als ‘wind power-in-a-box’-technologie.
Het zeilsysteem is ontwikkeld door de medeoprichters van het bedrijf, Miles Keeney-Ritchie en Satchel Douglas. Het is een aërodynamisch profiel van aluminium en composiet binnen een zeecontainer van 16 meter en wordt automatisch ingezet als er voldoende wind is die het schip voortstuwt. Wanneer ze volledig zijn uitgeschoven, steken de zeilen 18,3 m (60 ft) boven het dek uit.
Miles Keeney-Ritchie CEO, Aloft Systems, zegt: “Opereren op zee is een ongelooflijk agressieve omgeving, en onze zeilen zijn ontworpen om extreem robuust en betrouwbaar te zijn, maar toch dezelfde prestaties te leveren als veel complexere systemen. Onze camber-morphing-technologie stelt ons in staat om het vleugelelement te vervormen, waardoor een asymmetrisch vleugelprofiel ontstaat. Dit verhoogt de stuwkracht van het zeil aanzienlijk en kan worden aangepast om te optimaliseren voor een groot aantal windomstandigheden. Doorgelatte racezeilen creëren een soortgelijk effect, maar zijn niet bestand tegen de bedrijfsomstandigheden van commerciële schepen. We verpakken de zeilen ook in een skid in een container, waardoor transport en installatie eenvoudig zijn.”
De technologie is een modulair, autonoom voortstuwingssysteem met hoge stuwkracht dat op het dek van elk vaartuig kan worden gehesen. Er zijn geen structurele aanpassingen, leidingen, bedrading of droogdokken nodig. De zeilen helpen kleinere schepen zoals PSV’s, GCV’s en shortsea-schepen om het brandstofverbruik te verminderen zonder tussenkomst van de bemanning op het schip.
Keeney-Ritchie zegt: “Als de omstandigheden verslechteren, zal het systeem automatisch de zeilen weghalen. Wanneer het is uitgeklapt, past het systeem automatisch de zeilen aan om de stuwkracht voor het vaartuig te maximaliseren. Onze containereenheden stellen de scheepseigenaar of bevrachter in staat om de windvoortstuwing voor hun hele vloot te optimaliseren. Aangezien het installeren van onze zeilen eenvoudigweg bestaat uit het op het dek tillen van de containereenheid en het vastsjorren, kunnen onze klanten het aantal eenheden op een bepaalde reis variëren, zodat ze de eenheden kunnen verplaatsen met seizoensgebonden windpatronen of verschillende ladingconfiguraties kunnen accommoderen.”