Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

NEOT gaat methanol-wind hybride schip van Terntanks charteren

In Finland heeft Terntank nieuwe, door wind en methanol aangedreven hybride tankers van 15.000 dwt met 14 ladingtanksegregatie besteld. North European Oil Trade (NEOT) zal de eerste van deze nieuwbouw krijgen voor de time charter. Het schip wordt in maart 2025 opgeleverd. Met het nieuwe schip worden grote stappen naar een duurzamere scheepvaart gezet. Naast de Hybrid Solution® wordt het schip voorbereid op opklapbare zeilen voor windondersteunde voortstuwing en dual-fuel motor, waardoor in de toekomst groene methanol kan worden gebruikt. Groene methanol is een koolstofarme brandstof die wordt gemaakt van biomassa of hernieuwbare elektriciteit en opgevangen koolstofdioxide.

“Voor NEOT is het uiterst belangrijk om de CO2-voetafdruk van onze toeleveringsketen te verkleinen, en dit is mogelijk geworden met Terntank, met wie we samen koploper zijn geweest in het bereiken van minder emissie veroorzakend vrachtvervoer over zee. We zijn erg trots om samen te werken met Terntank als onze scheepvaartpartner en zijn zeer onder de indruk van de pioniersgeest van het bedrijf en hoe ze de schepen veilig besturen. Ook dank aan de professionele bemanning, die nooit aarzelt om een stap verder te gaan als dat nodig is”, zegt Marc Scheller, directeur scheepvaart en operaties, NEOT.

Het Finse energieservicebedrijf Wega heeft de tienjarige samenwerking ondersteund en samen met Terntank en NEOT de toekomstige scheepvaart geïnnoveerd. Wega faciliteerde de charterovereenkomst tussen de bedrijven.