Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Neoline start de bouw van 136 meter lang zeilend vrachtschip

NEOLINE Armateur kondigde op 18 januari 2023 de effectieve start aan van de bouw van zijn eerste Neoliner met de scheepswerf RMK MARINE. Ze zal het eerste schip zijn dat wordt uitgerust met een SolidSail-tuigage, geleverd door Chantiers de l’Atlantique. Het budget voor de bouw is 60 miljoen euro, en de financiering is inmiddels rond.

Het bancaire deel van de financiering wordt verstrekt door Crédit Industriel et Commercial (CIC), in de vorm van een fiscale lease. Deze financiering is onderworpen aan een Garantie voor Strategische Projecten, toegekend door Bpifrance Assurance Export.

Een zeilend vrachtschip, een pionier in de energietransitie van maritiem transport
Het 136 meter lange Ro-Ro schip, uitgerust met twee 76 meter hoge Solidsails opvouwbare carbon masten en intrekbare anti-drift zwaarden, zal voornamelijk voortgestuwd worden door 3000m² zeiloppervlak. Solid Sails bestaan uit kunststof panelen die opgevouwen aan dek kunnen liggen, of worden gehesen aan een kantelbare mast. Om havenmanoeuvres en stipte service te garanderen, zal het schip ook worden uitgerust met een hulpmotor en ontzwavelde MGO-generatoren (elke uitlaat zal worden uitgerust met een SCR katalysator om NOx-emissies te elimineren), evenals met 3 dwarse stuwmotoren.

Kantelbare masten op een aerorig

Met een commerciële snelheid van 11 knopen heeft dit eerste Neoliner-schip tot doel de uitstoot van broeikasgassen met 80% tot 90% te verminderen (vergeleken met een conventioneel geëxploiteerd schip van vergelijkbare grootte) en de SOx-emissies, NOx en deeltjes vrijwel te elimineren.

De laadcapaciteit zal 1200 strekkende meter (2,8 m breed) zijn, of 265 20′-containers voor een maximaal gewicht van 5300 ton goederen. De bemanning zal 13 personen bedragen (het kan worden uitgebreid tot 20 om stagiaires en technici aan boord te nemen) en het schip zal comfortabel plaats bieden aan 12 passagiers in 6 dubbele hutten.

Lees het gehele artikel op de bron: Neoline

Afbeelding: Neoliner 136m met Solidsail