Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Nederlandse bureau Aurelia krijgt goedkeuring van RINA voor duurzame retrofit

Een groene retrofit-pakketoplossing gemaakt door het Nederlandse scheepsontwerpbureau AURELIA in samenwerking met Econowind, Wattlab en Vertom heeft een Approval in Principle (AiP) ontvangen van het Italiaanse classificatiebureau RINA.De oplossing omvat harde zeilen, zonnepanelen, batterijen, geoptimaliseerde weerroutering en een verstandig beslissingsondersteunend systeem gemaakt door Hydrographic and Marine Consultants (HMC).

De oplossing stelt twee investeringsstappen voor aan reders die willen voldoen aan de Carbon Intensity Indicator (CII). De eerste, die in 2023 moet worden uitgevoerd, omvat de installatie van Solar Flatrack-technologie, batterijen en de door HMC ontwikkelde SafePlan-software. De combinatie van dergelijke technologieën heeft tot doel het aantal diensturen van de hulpmotoren sterk te verminderen. Overtollige energie die niet door het schip wordt verbruikt, wordt gebruikt om de accubank op te laden. De Solar Flatrack is een modulair zonne-energiesysteem, dat bestaat uit verplaatsbare, stapelbare, dunne platen met geïntegreerde zonnepanelen en omvormers en fungeert als een duurzame generator.

De tweede investeringsfase omvat de installatie van zes stijve, 30 m hoge zeilen om de wind voortstuwing te ondersteunen, samen met de omschakeling van fossiele naar biobrandstoffen. De toegevoegde windaandrijving levert vermogen aan het vaartuig en verlaagt de belasting van de hoofdmotor, waardoor het brandstofverbruik wordt verminderd.

Een Nederlandse reder is al begonnen met dit retrofitpakket op een stukgoederenschip terwijl andere eigenaren het concept bekijken.

Lees het gehele artikel op de bron: Splash247

Afbeelding: Aurelia