Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

MOL installeert rotorzeilen van Norsepower op een bulker

De Japanse rederij Mitsui O.S.K. Lines (MOL) en de Braziliaanse mijngigant Vale International SA hebben besloten om een bulkcarrier van de klasse van 200.000 ton uit te rusten met twee rotorzeilen geproduceerd door Norsepower Oy Ltd. De bulkcarrier is eigendom van MOL en in dienst van VALE op basis van een middellangetermijncontract voor het transport van ijzer. De installatie van de twee 35m x 5m rotorzeilen wordt verwacht in de eerste helft van 2024, aldus MOL. Door deze oplossing toe te passen, zal het schip naar verwachting ongeveer 6-10% brandstof- en broeikasgasemissiereducties realiseren, in combinatie met reisoptimalisatietechnologie, legden de bedrijven uit. VALE heeft eerder vijf rotors op een 325.000 ton carrier geplaatst.

MOL is een groot voorstander van windaandrijvingstechnologie als een manier om de ecologische voetafdruk van haar activiteiten te verkleinen. Het bedrijf voltooide onlangs de eerste reis van Shofu Maru, ’s werelds eerste bulkcarrier die gedeeltelijk door wind wordt aangedreven. Het schip is voorzien van een hardsail systeem, ook wel bekend als de Wind Challenger.

Waterstof produceren met zeilen
MOL is daarnaast van plan om in 2024 te starten met de bouw van Wind Hunter, een waterstofproducerend schip uitgerust met meerdere stijve zeilen. Dat project is bedoeld om de harde, inklapbare zeiltechnologie van MOL te gebruiken op schepen die in staat zijn om dat vermogen tijdens periodes met veel wind op te vangen en daarmee waterstof te genereren voor gebruik tijdens delen met minder wind.

Lees het gehele artikel op de bron: Offshore Energy

Afbeelding: Artist impression van vaartuig met Norsepower Rotor SailsTM