Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Michelin’s WISAMO-vleugelzeil wordt getest op MN Pelican

Het Wing Sail Mobility-project (WISAMO) van Michelin heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de installatie van het vleugelzeil op de MN Pélican, een containerschip dat eigendom is van Compagnie Maritime Nantaise – MN. Het schip is sinds juni teruggekeerd naar zee, volgens een update van WISAMO. Het containerschip doet nu dienst als testlaboratorium voor het vleugelzeil terwijl het op zijn normale route van Pool naar Bilbao vaart en de gebruikelijke commerciële route van het schip in de Golf van Gascogne volgt. De MN Pélican, gecharterd door Brittany Ferries, vaart twee keer per week tussen Poole (Groot-Brittannië) en Bilbao (Spanje).

De installatie van het vleugelzeil aan boord van MN Pélican werd in oktober 2022 gestart als onderdeel van een samenwerking tussen Michelin, de Franse leverancier van industriële apparatuur Start2Prod IMECA en teams van Compagnie Maritime Nantaise – MN, Michelin Aria en Michelin Recherches et Technologies (MRT Zwitserland). Hun gezamenlijke missie is om de technische aspecten van het WISAMO-vleugelzeil te testen in echte zee-transportomstandigheden, waarbij verschillende weerscenario’s worden meegenomen om de efficiëntie te beoordelen.

Ontworpen als een opblaasbaar, intrekbaar en geautomatiseerd vleugelzeil, kan het WISAMO-systeem tot 20% brandstofbesparing per schip opleveren. De vleugel is geschikt voor verschillende scheepstypen, waaronder roro-schepen, bulkcarriers, gastankers en tankers. Het kan tijdens de ontwerpfase van het schip worden geïntegreerd, dienen als originele uitrusting of achteraf worden ingebouwd op reeds operationele schepen. De intrekbare functie zorgt voor naadloze navigatie in havens en onder bruggen door.

Deze installatie biedt Michelin een cruciale kans om de WISAMO-vleugel op de proef te stellen in werkelijke commerciële maritieme omstandigheden, waardoor de technologie een stap dichter bij de industriële ontwikkelingsfase komt. Positieve resultaten van deze proeven zouden kunnen leiden tot de verkenning van grotere vleugelzeilen.

Voorafgaand aan deze commerciële installatie testte Michelin het prototype op de zeilboot van Michel Desjoyeaux en voerde tussen juni en december 2021 succesvolle proeven uit op het meer van Neuchâtel, Zwitserland. Gesteund door deze gunstige resultaten, ging WISAMO door naar de tweede fase van uitgebreidere tests, waarbij de prestaties onder winterse maritieme omstandigheden in de Golf van Biskaje werden beoordeeld.

Windaandrijving wint terrein als veelbelovende oplossing in de maritieme industrie en biedt de mogelijkheid om de efficiëntie van schepen te verbeteren, brandstof te besparen en bij te dragen aan een groenere omgeving. Volgens de International Windship Association (IWSA) zou de implementatie van windaandrijving voor de hele vloot tegen 2050 een verbazingwekkende $ 1 biljoen aan brandstofbesparingen kunnen opleveren.

Lees het gehele artikel op de bron: Offshore Energy

Foto: Wisamo