Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Michelin gaat Wisamo-zeilen produceren in de vestiging in Vannes

Proeven met het zeilsysteem Wisamo, ontwikkeld door de Michelin-groep, gaat zowel op de zeilboot van Michel Desjoyeaux als op de MN Pélican verder . Toen het schip een paar dagen geleden in de haven van Vannes aanlegde, werd vermeld dat de toekomstige Wisamo-zeilen zullen worden vervaardigd op de Michelin-site in de prefectuur Morbihan. Die laatste moet ook de technische leiding van Wisamo gaan huisvesten, terwijl het hoofdkantoor van het bedrijf sinds de zomer van 2022 in Nantes staat.

Gebaseerd op een concept ontwikkeld door twee uitvinders Laurent de Kalbermatten, maker van de paraglider, en Edouard Kessy, maker van 3DI-zeilen, bekend als BlackSails, is het Wisamo-zeil opblaasbaar en kan het op bijna alle windrichtingen werken (300° op 360°). Daarnaast is het erg gemakkelijk in het gebruik. Wisamo heeft geen compressiepunten en geen kabels nodig om het te ondersteunen. Bovendien is het zeil in staat om zichzelf aan te passen aan de richting van de wind, wat de behoefte aan instellen drastisch vermindert.

De ro-ro MN Pélican is uitgevoerd met twee Wisamo zeilen en wordt momenteel gecharterd door Brittany Ferries voor zijn vrachtverbinding tussen Poole en Bilbao.

Lees het gehele artikel op de bron: Mer et Marine