Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Met haardunne zonnepanelen kunnen zeilboten straks elektrisch varen

Zonnepanelen die zo dun zijn als een haar en honderd keer lichter zijn dan de panelen op uw dak. Plak ze op een stuk Nederlandse kunststof en toepassingsmogelijkheden lijken eindeloos. Op een zeilschip zou het een enorme energiebron kunnen zijn. Trouw schrijft erover:

Onderzoekers van de Amerikaanse technische universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT) verwachten dat flinterdunne panelen over een paar jaar met honderden meters per minuut uit een drukkerij kunnen rollen. Want de productie ervan lijkt heel veel op het drukken van kranten, inclusief een soort elektrische inkt.

De wetenschappers van het MIT, een van meest gerenommeerde technische universiteiten in de wereld, maken zonnecellen door op een plastic folie een heel dun laagje van een speciale inkt te drukken. Vervolgens gebruiken ze een zeefdruktechniek om daar een pasta op aan te brengen. Samen vormen die twee elementen de plus- en minpool van de zonnecellen. De cellen zijn dan dunner dan een mensenhaar.

Om de cellen een stevige basis te geven, wordt op deze sandwich van plastic, inkt en pasta een laagje zeer sterke kunststof geplakt. De wetenschappers gebruiken daarvoor het materiaal Dyneema, en daarmee krijgen de zonnecellen een Nederlands tintje. Dyneema is een sterke vezel ontwikkeld door DSM. De vezel is bij gelijk gewicht vele malen sterker dan staal en wordt onder meer in kogelwerende vesten en helmen gebruikt. Met kabels van Dyneema is elf jaar geleden het cruiseschip Costa Concordia gelicht, dat aan de Italiaanse kust schipbreuk had geleden.

Zeilschepen
Het laagje Dyneema voor de zonnepanelen weegt slechts 13 gram per vierkante meter. Mede daardoor weegt een paneel ervan in totaal slechts 100 gram per vierkante meter. De huidige panelen op onze daken wegen ongeveer honderd keer zoveel: twintig kilo per standaard paneel van ongeveer twee vierkante meter. Het Dyneema kan door zijn sterkte zo dun zijn dat het paneel net zo dik wordt als een menselijke haar of een dun vel papier.

De zonnefolie die zo ontstaat is flexibel en kan bijvoorbeeld worden opgerold zonder dat de cellen meteen stuk gaan. Na 500 keer oprollen haalden de panelen nog altijd 90 procent van hun oorspronkelijke vermogen. Dat maakt de folie zeer geschikt voor tal van toepassingen. Zo denken de onderzoekers dat hun zonnepanelen op zeilen van zeilschepen kunnen worden geplakt. Die zeilen produceren dan dus stroom, waarmee het zeilschip bij windstil weer elektrisch kan varen.

Lees het gehele artikel op de bron: Trouw

Afbeelding: ook voor het jacht Black Pearl werd al gedacht aan solar sails.