Louise Chopinet, Windcoop: “We zijn geen bedrijf van kapitaal maar van mensen, dat is vernieuwend in de maritieme wereld.”
Doctor in de biofysica toegepast op kanker, specialist in bedrijfsfinanciering en zeeman. Deze bekwame mix vormt in grote lijnen de professionele carrière van Louise Chopinet. Vandaag operationeel directeur van Windcoop, een militant maritiem bedrijf, legt ze het ontstaan van het project en haar ambities voor dit nieuwe avontuur uit. Meer spraakzaam over haar nieuwe project dan over haar eigen atypische en toegewijde carrière, wordt Louise Chopinet gedreven door de ambitie om oplossingen te ontwikkelen voor een duurzame, ethische en sociale toekomst. Na een doctoraat in de structurele en functionele biologie dat in 2013 werd verdedigd, belandde ze in de wereld van start-ups, binnen de accelerator Gate1 in Grenoble, met als missie het ontwikkelen van fondsenwervingsstrategieën voor jonge innovatieve bedrijven. Daarna stapte ze over naar Wiseed, dat gespecialiseerd is in crowdfunding, gaf ze les aan Sciences Po Toulouse en vertrok een paar jaar later uiteindelijk naar het Lycée de la Mer in Sète. Objectief ? Haal je zeemansdiploma. Het jodium en de spray zijn voelbaar en het Windcoop-avontuur, nog ver weg, trekt toch zijn eerste contouren.
Een coöperatie voor een nieuw rederijmodel
In 2020 was ze op weg naar Finistère met de Blue Schooner Company, een bedrijf dat niet-vervuilende maritieme transportdiensten aanbiedt. Na een jaar zeilen ontmoette Louise Nils Joyeux, oprichter van de start-up Zéphyr et Borée. “We zagen meteen dat we gemeenschappelijke problemen hebben ”, legt Louise Chopinet uit. Nils vertelt daarom over Windcoop, een project van drie spelers: de rederij gespecialiseerd in de inrichting van koolstofarme schepen Zephyr & Borée, de duurzame elektriciteitsleverancier Enercoop en de biologische kruidenproducent Arcadie. Al snel was de coöperatie geboren. De leden van deze laatste streven naar de ontwikkeling van een vloot van koolstofarme schepen, zeilende containerschepen die voornamelijk worden voortgestuwd door windenergie, om de uitdagingen van internationaal transport aan te gaan en minder vervuilend transport te ontwikkelen.
Ethiek en samenwerking als fundamenten
Opgevat als een militant project, wil Windcoop zich positioneren op drie ethische assen: “De eerste as is uiteraard ecologisch aangezien we het hebben over een zeilend containerschip. De tweede betreft de financiële impact, direct gekoppeld aan de keuze voor ons statuut als coöperatieve vennootschap van collectief belang. Wij zijn geen bedrijf van kapitaal maar van mensen, dat is vernieuwend in de maritieme wereld. Tot slot blijft de sociale as over. We willen eerlijke vaar- en arbeidsvoorwaarden bieden tussen alle nationaliteiten aan boord, zonder sociale dumping. Uiteindelijk is onze hele uitdaging om transparantie te bieden ”, stelt Louise Chopinet.
Lees het gehele artikel op de bron: voxlog
Afbeelding: de Windcoop