Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Overig

‘Kernenergie bijna klaar voor terugkeer in zeevaart’

Containerschepen varen over 10 jaar op kernenergie, denken Niels de Vries (C-Job Naval Architects) en Pieter ’t Hart (Maritiem Kennis Centrum). Althans, technisch is dat mogelijk. Maar op het gebied van regelgeving moet nog veel gebeuren voor de terugkeer van deze techniek die in de vorige eeuw al na korte tijd uit de zeevaart verdween.

Er wordt al op kernenergie gevaren. Er zijn Amerikaanse nucleaire onderzeeboten en Russische nucleaire ijsbrekers, zoals de Arktika. Schepen in beheer van de staat. Kernenergie als krachtbron voor de koopvaardij leek in de jaren ’50 van de vorige eeuw ook even toekomst te hebben. Maar kwam uiteindelijk niet van de grond. Te duur en te riskant.

‘Het is zonde dat we het daarna hebben laten liggen’, zegt De Vries, lead naval architect bij C-Job, die er op het Maritime Innovation Platform 2023 al een presentatie over gaf, samen met Pieter ’t Hart. Dat atoomaandrijving niet van de grond kwam, daaraan lagen meerdere redenen. Een daarvan is het risico dat de techniek in verkeerde handen zou vallen wat zou kunnen leiden to productie van kernwapens. Maar inmiddels zijn er nieuwe generaties kernenergie techniek die dergelijke problemen niet meer hebben en veel voordelen bieden.

Welke voordelen zijn dat? ‘De brandstofkosten bij kernenergie zijn marginaal. Daarom is het zeer interessant voor de deepsea-schepen’, legt De Vries uit. ‘Bij lage brandstofkosten is het mogelijk met hogere snelheden te varen, zonder veel extra kosten.’

Toch moeten nog wel wat hordes worden genomen voordat over 10 jaar echt commerciële vaart is op kernenergie mogelijk is. ‘De brandstofkosten zijn marginaal, maar de investeringskosten zijn nog heel hoog. Daarnaast is de generatie kernreactoren die het best is om op te varen, de vierde generatie, er technisch nog niet helemaal. We denken dat dit over 10 jaar wel het geval is, maar daarvoor zijn nog wel ontwikkelingen nodig.’

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

Afbeelding: C-Jobs