Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Kan de vrachtvaart van de Great lakes ‘Groen worden?’

Een startend bedrijf kreeg onlangs ontwerpgoedkeuring om een schip te bouwen dat vracht met zeilen verplaatst in plaats van met brandstof. Het 100 meter lange, door zeilen en waterstofcellen aangedreven zeilschip wordt voorgesteld door de Veer Group, een in de Bahama’s gevestigd bedrijf dat zich inzet voor nul-koolstofemissies. Het ontwerp is goedgekeurd door het American Bureau of Shipping.

Of dergelijke schepen ooit de Great Lakes zullen bevaren, is onzeker. Maar er is veel belangstelling voor het koolstofvrij maken van de scheepvaart. Wereldwijd zijn de 100.000 schepen van de scheepvaart verantwoordelijk voor 3% van de CO2-uitstoot, volgens Maersk Mc-Kinney Moller Center, een non-profit onderzoeksbureau dat zich inzet voor het koolstofvrij maken van de maritieme industrie. De Maritieme Administratie heeft onlangs een studie aangekondigd om koolstofarme opties voor de scheepvaart op de Great Lakes te onderzoeken. De groep, die de International Council on Clean Transportation, het American Bureau of Shipping en anderen omvat, kijkt naar alternatieve brandstoffen en energie. De studie zal milieuvriendelijke brandstofalternatieven zoals biobrandstof onderzoeken en hoe verschillende energiesystemen, zoals waterstofbrandstofcellen, kunnen worden geïntegreerd in de scheepvaart op de Great Lakes, aldus een persbericht.

Verbrandingsmotoren domineren sinds de jaren dertig de scheepvaart. Veer wil zeilvracht terugbrengen, zei Doggett. Het bedrijf zoekt financiering om te beginnen met de bouw van 18 maanden en twee schepen te laten varen tegen 2024 en zes tegen 2026. “Veer zeilschepen in de Great Lakes zouden heel logisch zijn,” zei Doggett.

Een van de redenen is dat de plannen van Veer in overeenstemming zijn met de doelstellingen voor schone scheepvaart van de VS en Canada, zei Doggett. Een ander onderdeel voor de Great Lakes is dat de waterstofbrandstofcellen zoet water produceren. Het zou leuk zijn om zoet water uit te scheiden in een zoetwatermeer in plaats van in de oceaan, zei Doggett.

Lees het gehele artikel op de bron: Greatlakesecho